Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Plave bluze na plavom Dunavu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sa pripadnicima Rečne flotile na prvoj vežbi u novim uniformama. Dobili svoju uniformu posle 20 godina. Kreirana baš za potrebe brodske službe. Nove uniforme komfornije i udobnije od starih MORNARI Rečne flotile Vojske Srbije nisu više šareni. Maskirne pešadijske uniforme, koje su nosili više od dve decenije, juče su zamenile nove, u tradicionalnoj marinskoplavoj boji, kreirane specijalno za njihove potrebe, u skladu sa zahtevima brodske službe.

U javnosti je nove uniforme, kako objašnjava kapetan korvete Dalibor Tasić, operativac u komandi Drugog rečnog odreda, na vežbi spasavanja broda na unutrašnjim plovnim putevima, prva prikazala dežurna smena ovog odreda, mornarički ekvivalent dežurnim pilotima u vazduhoplovstvu.

Dežurna smena je, kako objašnjava Tasić, na ovoj vežbi, po dobijanju poziva na međunarodnom SOS kanalu, rečnim patrolnim čamcem 111 krenula u pomoć turističkom brodu, koji je na ušću Save u Dunav ostao bez pogona i mogućnosti upravljanja.

- Ovo je samo jedan od zadataka koje dežurna smena može da dobije - objašnja Tasić. - Naši mornari spremni su da u svakom momentu odreaguju na ovakve i slične izazove. Vreme reagovanja, u zavisnosti od zadatka nam je od 15 minuta do najviše sat vremena.

U akciju su ovog puta krenuli stariji vodnik prve klase Miro Gregoršek - komandant RPČ 111, njegov kolega istog čina Ivica Vučićević - motorista, desetar Andraš Horvat, takođe motorista, desetar Miljan Kovačević i razvodnik Miloš Nikolić, artiljerci. Njihov patrolni čamac vrlo brzo počeo je da seče mutne talase Ušća. Turističi brod je uočen, vezan je konopcima za patrolac i dotegljen na sigurno. Zadatak je izvršen za manje od pola sata.

- Nijedan zadatak nije jednostavan - objašnjavaju, po završetku akcije mornari u novim uniformama. - Ovog puta bilo je lakše, jer nismo morali da pazimo na džepove, koji su se često kačili za isturene delove na brodu, a i sama nova uniforma je mnogo komfornija i udobnija. Ne nosimo je dugo, ali već se veoma lepo vidi razlika. Nadamo se da će se i u daljem korišćenju pokazati kao kvalitetna.

PRUGE

Mornarska majica, sa karakterističnim plavim i belim prugama, koje simbolišu talase i penu na njima, ponovo se vratila u uniformu. Istina, koristiće se samo u letnjim danima, a pratiće je tamnoplave kratke pantalone.

Izvor: www.novosti.rs