Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Eksperti razgledali potopljenu nacističku flotu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

JAGODINA -U okviru petodnevne posete Centru za razminiranje Srbije, eksperti Međunarodnog centra za humanitarno razminiranje iz Ženeve (GICH), razgledali su kod Prahova, u Dunavu, potopljenu flotu od 23 broda nacističke Nemačke iz 1944. godine, za čije vađenje se traži rešenje.

Eksperti GICH stigli su u utorak i ostaće do subote, a u utorak i sredu su posetili lokaciju na kojoj je potopljena nemačka flota, izjavio je danas Tanjugu direktor Centra za razminiranje Srbije Branislav Jovanović.

"Stekli su uvid u problem i očekujemo pomoć da u budućnosti rešimo problem nemačke flote iz Dunava", rekao je Jovanović.

"Želja eksperata iz Ženeve je i da se upoznaju sa našim iskustvom o razminiranju i da ga ugrade u međunarodne standarde i preporuke koje propisuje GICH , što je veliko priznanje za naš rad, Centar i Srbiju", istakao je on.

Razmotrićemo i potrebe Srbije za opremom i pomoći u rešavanju problema važnih za razminiranje u Srbiji, dodao je Jovanović.

Posetićemo do subote i lokaciju Dunav uz državnu granicu sa Hrvatskom, jednu lokaciju kod Novog Sada i još 11 lokacija koje su bile u fazi izviđanja od 2008. godine u dogovoru sa Evropskom unijom (EU), dodao je Jovanović.

Među 23 broda nemačke flote, potopljena 1944. godine u Dunavu, četiri su sa protivbrodskim minama i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima (NUS), za čije "spasavanje" treba oko 12 miliona evra, izjavio je Tanjugu bivši direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihajlović.

Reč je o ratnoj floti koja se povlačila iz Crnog mora, a koja je, posle dugotrajnih borbi sa jugoslovenskim partizanima i Crvenom armijom, samopotopljena, objasnio je Mihajlović.

"Procenjeno je da bi vađenje potopljenih brodova, razminiranje njihovog sadržaja i uklanjanja NUS, 'koštalo' oko 12 miliona evra", rekao je Mihajlović.

Centar za razminiranje, Ministarstvo saobraćaja i državni organi pokušavaju da sa EU obezbede sredstva za finansiranje ovog veoma složenog, vrlo specifičnog, teškog i skupog projekta, istakao je Mihajlović.

"Ako bi se uklonili brodovi i NUS iz tog dela Đerdapske klisure, olakšala bi se plovidba trgovačkim brodovima, i potpuna bezbednost plovidbe i ne bi strahovali da se desi nesreća ili da će, usled smanjenog vodostaja, neki brod stati i čekati da vodostaj Dunava poraste pa da nastavi plovidbu", rekao je Mihajlović.

On je napomenuo da, kada nivo Dunava na tom mestu padne, vide se kako iz vode vire delovi potopljenih brodova.

Izvor: www.rtv.rs