Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Potrebno je dva miliona evra za obnovu bezdanske brane

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Već 25 godina nije korišćena brana za brodove na Bezdanu. Civilna udruženja i brodari stalno traže da se brana stavi u funkciju, a to zahtevaju i privredni interesi što je rezultiralo rađanjem političke volje za obnovom. Urađene su procene i planovi, trenutno se na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu radi na planovima praktične izrade obnove. To je poslednji dokument koji se mora dodati za aplikaciju na konkursima Evropske Unije.

Prema procenama obnova bi koštala dva miliona evra. Značaj brane, ako je u funkciji, je to što omogućava prolaz brodovima između Dunava i DTD-kanala, a sa druge strane bi igrala važnu ulogu i u odbrani od poplava. Pobornici obnove kažu da bi investicija povećala i razvoj vodenog turizma.

Prema inženjeru Nikiti Andrejevu, brana izgrađena između 1855. i 1856. godine, bila je pravo čudo u tadašnjoj Evropi. Graditelj, Janoš Mihalik, je odlično procenio gde bi se brana trebala postaviti i prvi je u Evropi koristio tehnologiju podvodnog betoniranja. Njegova brana je bila prva u svetu koja je u potpunosti izgrađena od betona. Obnova brane je urađena 1954. godine, ali ju je poplava 1965. godine oslabila.

Izvor:www.magyarszo.com