Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Upravljanje vodama u cilju smanjenja rizika od poplava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Upravljanje vodama i saradnja u regionu jedini je efikasan način da se smanje rizici od prirodnih katasrofa, kakve su bile poplave u maju prošle godine koje su zahvatile region zapadnog Balkana, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Aleksadar Nikolić.

Nikolić je, otvarajući ekonomsko-ekološki forum OEBS-a “Upravljanje vodenim resursima u regionu OEBS-a – poboljšanje bezbednosti i stabilnosti kroz saradnju”, rekao da upravljanje vodama nije samo ekološko pitanje, već je, u svetlu klimatskih promena, i jedan od najvažnijih izazova i podsetio na katastrofalne prošlogodišnje poplave.

- Srbija se u maju prošle godine suočila s vanrednom situacijom poplava bez presedana u svojoj istoriji. Angažovanje jedinica civilne zaštite i spasavanje je bilo na visini zadatka, blagovremeno i efikasno. Ništa manje značajna je i uloga saradnje sa drugim državama i međunarodnim organizacijama – ocenio je Nikolić.

On je istakao da je angažovanje svih raspoloživih nacionalnih resursa na zaštiti i spasavanju moguće, ali nije dovoljno za samostalno rešavanje problema.

- Imajući u vidu surove vremenske uslove i očigledne klimatske promene, smanjenje rizika od katastrofa, konkretno upravljanje vodama, koordinirani pristup i sinergija regionalnih kapaciteta, predstavlja jedino efikasno sredstvo u borbi na putu ka upravljanju rizika od poplava – rekao je državni sekretar.

Srbija, kako je naveo, pored kapaciteta MUP-a i regionalnog centra u Nišu uspostavlja i strukture civilne zaštite na lokalnom nivou – u gradovima i opštinama, ali je, kao najveći organičavajući faktor u preduzimanju tih mera prevencije, naveo nedovoljna sredstva kojima raspolažu lokalne samouprave.

Nikolić je dodao i da Srbija usvaja standarde i metodologiju procene i utvrđivanja rizika od prirodnih i drugih katastrofa u skladu s preporukama Evropske unije i da operativnom i normativnom nadogradnjom želi da unapredi sistem za rano upozoravanje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Hrvatske Dražen Kurečić rekao je da poplave ranije nisu bile opasnost, ali da se to, zbog klimatskih promena, promenilo u poslednjih 10 godina.

Poplave su danas, kako je ocenio, jedan od najvećih izazova u regionu i zbog toga je neophodno da dođe do razmene iskustava u regionu, razmene podataka i sistema ranog upozoravanja, kao i da se zajednički radi na projektima unapređenja hidrološke prognoze.