Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Krivaja guši i ribe i ljude

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iz reke koja protiče kroz Mali Iđoš već nekoliko dana širi se nepodnošljivi smrad od organskog zagađenja. Sumnja se da su najveći zagađivači klaničari u Bačkoj Topoli. Divlje patke počele da se gnezde po ulici ŽITELjI Malog Iđoša u istoimenoj bačkoj opštini danima ne otvaraju prozore svojih domova zbog nesnosnog smrada koji se širi iz reke Krivaje. Oni pretpostavljaju da zagađenje potiče od otpadnih voda iz klanične industrije u Bačkoj Topoli, odakle Krivaja teče do opština Mali Iđoš i Srbobran, gde se uliva u Veliki bački kanal kod Turije.

- Ponavlja se situacija od prošle godine, kad je tri-četiri meseca Krivaja bila otvorena septička jama. Na površini reke pre 10-15 dana plutala je mrtva riba, koje je sve manje u ovom vodotoku, a ranije se mogla loviti i udicom i mrežama. Pre tri decenije doselio sam se u Mali Iđoš iz Bačke Topole i izabrao plac za kuću pored reke koju volim, a sad zbog otrova u njoj, moja porodica ne može da provetri prostorije i suši veš u dvorištu, niti da radi u bašti i voćnjaku. Od septembra prošle godine svakog meseca učestvujemo u protestima protiv zagađenja Krivaje, tokom kojih smo čuli da određeni propisi dozvoljavaju da se, uz plaćanje naknade, pušta zagađena voda u reku, što je neshvatljivo! Kakva je to logika da onaj ko ima novac može nekog da truje - ogorčen je meštanin Jožef Vekonj.

On ističe da su divlje patke i neke druge ptice pobegle sa reke i počele da se gnezde po ulicama. Ribolovci objašnjavaju da se ribe, žabe i kornjače u Krivaji guše jer im se raspadanjem organskog otpada u vodi oduzima kiseonik.

Rukovodilac Odeljenja za privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine u Opštinskoj upravi u Malom Iđošu Gabor Bači napominje da se s pravom sumnja da su zagađivači Krivaje tri velika pogona u Bačkoj Topoli - Industrija mesa "Topola", preduzeće za uzgoj živine i proizvodnju živinskog mesa "Perutnina Ptuj - Topiko" i fabrika za preradu nusprodukata klanične industrije "Žibel".

- Uzorkovanje vode iz Krivaje, koje je obavljeno i uzvodno i nizvodno, pokazalo je da organsko zagađenje potiče sa područja gde su smešteni ovi industrijski pogoni. Oni su označeni kao glavni zagađivači i na dva okrugla stola o ekološkom stanju Krivaje, koja su prošle i ove godine održana u Novom Sadu i Bačkoj Topoli. Konstatovano je da proširenje taložnika i laguna u ovim pogonima samo delimično otklanja problem, a pravo rešenje bi bilo da se u sve tri firme pojedinačno, ili zajednički, izgradi prečistač otpadnih voda - rekao je Bači.

Izvor: www.novosti.rs