Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Novim pravilima protiv „splavarske anarhije” u priobalju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kada budu usvojene izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, grad će uvesti novu taksu i niz propisa za vlasnike splavova kako bi se na obalama reka konačno uveo red koji se najavljuje od 2006. godine

Uvođenje reda u priobalju u postavljanju splavova trebalo bi najzad da počne kada budu usvojene izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Reformu u redu na obalama Save i Dunava, nagoveštenu pre jedne decenije, najavio je gradski menadžer Goran Vesić, istakavši da će gradu novi propisi omogućiti da uvede taksu na splavove.

– Lokacije će biti podeljene na četiri zone, plaćaće se zakup po kvadratnom metru i biće određena mesta na kojima mogu da budu postavljeni splavovi, a to neće biti dozvoljeno oko mostova i ispod tvrđave – naglasio je Vesić, gostujući na RTS-u.
Gradski menadžer dodao je da se prestonička uprava već šest meseci bavi splavovima, „jer se oni postavljaju kako ko hoće.

– Pripremili smo i pravilnik o tome kako treba da funkcioniše ugostiteljski objekat na vodi, a rok za primenu svih novih propisa biće godinu dana. Svima ćemo dati vreme da se prilagode. Biće precizirano kako se odlaže otpad. Obavezna će biti protivpožarna zaštita i legalan priključak za struju, a odredićemo i na kojoj podlozi može da bude splav, koliko ljudi sme da primi... – istakao je Vesić i dodao da namera grada nije da na bilo koji način ograniči rad gazdama splavova, već da se uvedu bezbednosni standardi.

S problemom „Divljeg zapada” u priobalju prestonica se suočava već dve decenije. Prvi plan kojim bi se regulisao raspored splavova usvojen je tek 2007. Tadašnja gradska uprava, na inicijativu pokrenutu 2006. godine, donela je odluku o tome koje će zone biti zabranjene za postavljanje bilo kakvih objekata na vodi, a u kojim će delovima priobalja moći da rade ugostitelji.

Tim dokumentom bilo je predviđeno da lokacije kod Starog sajmišta, hotela „Jugoslavija” i Zemunskog keja, preko puta Savskog pristaništa i Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović” budu zabranjene za privezivanje bilo kakvih plovila. Nije bilo dozvoljeno ni da se ona nađu na obalama 100 metara uzvodno i 50 metara nizvodno od mostova, kao ni na udaljenosti manjoj od 120 metara od reni bunara, 50 metara od cevastih bunara i 50 metara od rampi na nasipima.

Odlučeno je da se ugostiteljima na vodi ponudi 246 potencijalnih lokacija, a da kontrola njihove tehničke ispravnosti ostane u nadležnosti republike. Planom nisu bile obuhvaćene kućice na vodi. Osim seobe brojnih splavova koji su radili, grad je tada najavio i veliko čišćenje olupina i napuštenih objekata na vodi.

Ali da bi se odvukao „Kolos”, jedan od najvećih splavova u gradu, koji je bio gotovo priljubljen uz Brankov most sa uzvodne strane, bilo je potrebno šest godina od usvajanja plana, pa je ova „grdosija” na vodi odvučena tek 2013. Osim te akcije i uklanjanja nekoliko manjih plovila sa desne savske obale nizvodno od Brankovog mosta, do danas je veći deo plana iz 2007. ostao samo još jedan nacrt na papiru. 

Proterana „Sirona”

Sprovođenje u delo plana o rasporedu plovila iz 2007. trebalo je da počne u toku 2008. godine, ali se to nije desilo. O velikom „spremanju” priobalja bilo je reči i u 2009. Od svega u toku 2010. pomereno je nekoliko objekata. Bez barže, koja je odvučena na Umku, u Budimpeštu se odselila „Sirona”, jedan od u to vreme najlepših brodova za krstarenje beogradskim deonicama Save i Dunava.

Pored ove lađe bila je privezana i barža koja je služila kao pristan sa sve kancelarijama zaposlenih.

Muzika na Festivalu piva radnim samo do ponoći

Goran Vesić rekao je da gradska uprava, osim uvođenje reda u priobalju, planira da reši i problem buke, uglavnom u zonama u kojima se odvija noćni život.

– Naručena je nova oprema za merenje nivoa buke, a i predstojeći „Bir fest” ovog leta neće moći da radi posle 12 sati sa muzikom, a vikendom posle dva sata – naveo je gradski menadžer i pozvao Beograđane da u situacijama kada imaju problema zbog buke to prijave „Beokom servisu”.

Izvor: www.politika.rs