Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

„Slavjana“ na beogradskim rekama

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beogradskim rekama od danas plovi „Slavjana“, verna replika ruskog srednjovekovnog broda. Krstarenje tom lađom, uz viteški performans, biće svojevrsni spektakl za Beograđane i turiste. Slavjana će ploviti svakoga dana od 18, a vikendom od 16 časova. Napravljen je u Rusiji, pa krenuo na put dug 7.000 kilometara. Onda, baš kao u bajci, prešao sedam mora i osam država i stigao u Beograd, kao dar ruskih vitezova svojim pobratimima iz viteškog udruženja „Svibor“.

„Pre 1.000 godina, za vreme kneza Vladimira, ovakvi brodovi su dolazili iz Rusije u srpske zemlje kod srpskog kneza Jovana Vladimira koji je zauzvrat njima slao ikonopisce i knjigoprepisivače, pojce, ljude koji su širili pravoslavlje, kulturu i pismenost“, navodi Radivoje Radulović iz viteškog udruženja „Svibor“.

Plovidba brodom u kojem ima samo 12 mesta, biće svojevrsno putovanje u prošlost.

„To je onaj deo prošlosti koji je prijemčiv, oko koje se više niko ne spori, pa pozivam Beograđane i goste da dođu. Karte se kupuju u našem TIC-u, možda će se napraviti red za plovidbu, ali vredi čekati i mi smo čekali deset vekova da ovaj brod ponovo uplovi u Beograd“, kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Krstarenje Slavjanom traje sat i po. Obilaze se kula Gardoš, Veliko ratno ostrvo, zatim se ide do kule Nebojša, i zidina Kalemegdana. Brod je prava atrakcija, pa kad se on pojavi, sa svih okolnih splavova i marina škljocaju fotoaparati.

Izvor: www.rts.rs