Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Усхићење љубавном чаролијом Тиског цвета

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

КАЊИЖА:Чим су залепршали први Тиски цветови на површини реке, што су будно осматрали пецароши, био је то довољан сигнал да се на обалу Панонске принцезе сјати мноштво знатижељника и љубитеља природе, жељних да доживе чаролију јединственог природног феномена. Знатижељници из других места похитају на позив познаника, родбине и туристичких посленика Кањиже, Сенте и Новог Бечеја, који се годинама труде да промовишу Тису, њене лепоте, природне, еколошке, туристичке и животне потенцијале.

На обали реке ишчекивање и усхићење, почело је још од петка, а на врхунцу било у дане викенда, јер је у суботу цветање било доста интензивно. Посматра се са обале, из чамаца и бродића.- Они који не знају, мисле да је цветање сваке године исто. Увек има нешто ново, нешто посебно што се доживи и остане у човеку. Интензитет цветања зависи од временских прилика, јер када време није оптимално сунчано и топло, и онда има цветања и тада је на свој начин лепо. Они који нису доживели цветање Тисе, не знају шта губе - утисак је Тибора Мухија из Кањиже.

Предцветање и цветање Тисе, када крене, не одвија се сваке године једнако. Бела Тачи очекује да ће цветања још бити, јер оно потраје око недељу дана.
- Нико са прецизношћу не може да каже када и колики ће бити интензитет цветања, јер нико не разуме биолошки сат Тиских цветова. Они најбоље знају када је најповољније да изиђу из дубине глиновите обале на површину реке - прича Тачи.

Жужана Бузаш из Хоргоша и Ведран Јегић из Суботице ишчекивали су предвече у уторак цветање. Жужана је била и претходних дана, уверавајући се да сваког дана цветање и доживљај нису исти. Објашњава да тренутно још нема ништа, јер је облачно и хладније. А онда пред сам сумрак узводно од кањишке чарде „Риболовац” угледала је ускомешано велико јато галебова, што је био знак да је ројење Тиског цвета почело.

- Пре две године када сам први пут дошао нисам био упућен, тако да нисам знао шта очекујем, да ли се појављује нека биљка или нешто из животињског света. Изненадило ме је који су то ројеви прелепих нежих инсеката и која је то њихова енергија, за кратко време парења на површини реке - утисак је Ведрана Јегића.
Пензионер Ђорђе Ивошевић слободно време троши на пецању, а ових дана у посматрању реке, јер у време цветања од пецања има слабе вајде, пошто рибе избегавају мамке са удице.

- Тиски цветови рибама су права посластица, па се зна да риба у ово време не иде на удицу. Знаш како је јуче цветала, није се банатска обала добро видела. Памтим цветање одавно, да не кажем колико, много је и за рећи. Забрањују да се угинули инсекти Тиског цвета сакупљају на површини реке, а одличан су мамац. Прошлог цветања било је и писања пријава, а одувек се на Тиси пецало на „килис”, ларву Тиског цвета, такође и мамке који се припремају од ових инсеката који после парења угину. И рибе искачу и радије их хватају у лету на површини изнад воде. Нису за Тиски цвет и реку опасност пецароши, него бројни загађивачи који је стално трују - уверава Ивошевић.

Суботичанин Јожеф Колар прича да је у цветању Тисе већ уживао пет-шест пута, али признаје да не разуме у потпуности овај феномен:
- Ово је назабораван доживљај, па сам дошао са ћерком Ливијом и њеним момком Данијелом, да се и они увере. Ишчекивали смо бродић, али је био препун, па чекамо да се укрцамо у неки чамац. До сада сам углавном све пратио са обале, а уверавају ме да је оно право када се изађе на воду – каже Колар, док су заљубљени Ливија и Данијел са усхићењем прижељкивали да крену реком и доживе оно што су до сад виђали само на фотографијама.

Суботичку дружину окупљену око „Фото Волкерс” наоружану објективима предводио је Иштван Пек, који је долазио пре пет година, али вели да им је ово први групни доживљај цветања реке.
- Чекамо да цветање крене јаче, да се нешто дешава. Први пут када сам био није ми баш успело снимање, али се сада надам ефектнијим снимцима. Проблем је што нема чамаца и не знамо како ћемо тамо где смо се упутили, јер нема ко да нас вози – прича Пек.

Кристијан Мари и његова дружина из Кањиже и Новог Кнежевца пратили су збивања са обале, где су у бограчу приставили да се крчка јунећи паприкаш.
- Цветање ће бити нешто слабије него јуче, јер долази захлађење. Тиски цвет то боље зна него ми - прецизира Мари.
На молу срећемо сликара Антала Пеклу из Кањиже, којем су река и овај феномен посебно инспиративни:
- Пецарош сам, и када у ово време риба не гризе, гледам природу и ишчекујем Тиски цвет, а што упамтим и доживим код куће преносим на платна. Зато сам и сада дошао да осмотрим љубавну игру Тиског цвета - вели Пекла.

Тиски цвет и цветање Тисе постали су својеврсни туристички бренд Потисја, јер у свету овај природни феномен који изазива масовно ројење и парење чудесног инсекта из групе водених цветова једнодневица, може се доживети још само на Жутој реци (Хуанг хо) у Азији. Некада док је Панонска принцеза била много чистија, доживљај цветања реке био је далеко импресивнији.

Izvor: www.dnevnik.rs