Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Lovili ribu strujom

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Požarevac - Pripadnici rečne policije u rutinskoj kontroli uhvatili su na delu dvojicu ribokradica koji su lovili ribu strujom. Tokom obilaska terena patrolnim čamcem na Dunavu, u blizini Stojkove Ade, koja se nalazi u ataru sela Ostrvo, pripadnici rečne policije zatekli su dvojicu ribolovaca u metalnom čamcu sa vanbrodskim motorom.

Prilikom kontrole uočena su nedozvoljena sredstva kojim se obavljao ribolov. Naime, ribolovci Goran R. (52) i Milorad A. (54), obojica iz Požarevca, lovili su ribu strujom, koju su iz akumulatora jačine 180 ampera, pomoću pretvarivača, koji je struju iz akumulatora od 24 volti pretvarao u struju od 220 volti, puštali u Dunav, a ona je ubijala i ošamućivala ribu u blizini. Takvu "ulovljenu" ribu ribokradice su skupljale i ostavljale u čamac.

Ribolov strujom je strogo zabranjen, jer tim načinom ribolova uništava se, sem krupnije ribe, i velike količine riblje mlađi, što dovodi do remećenja prirodnog priliva ribljeg fonda. Policija je pored čamca sa vanbrodskim motorom, akumulatora i izmenjivača struje, od ribokradica oduzela i dva soma od po 2,5 kg, koji su na zabranjen način ulovljeni. Protiv ribokradica policija je podnela krivične prijave u redovnom postupku, zbog krivičnog dela nedozvoljeni ribolov.

Izvor: www.danas.rs