Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Plovidba "Perućcem" kao antistres terapija

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pre tri godine jezerom Perućac zaplovio je istoimeni brod, kao najveće plovilo za prevoz turista. Brodom upravljaju rečni i morski vukovi, kapetani brodova, kojima je taj posao zapravo radni predah. Sa dvadeset i pet godina Milorad Faletić bio je jedan od najmlađih kapetana jugoslovenskog rečnog brodarstva. Iskustvo je stekao brodeći po rekama u Evropi i Sovjetskim Savezu. Kormilo velikog broda zamenio je jezerom.

"Ja sam doživeo to da se zapalimo i spasavali smo brod. Jezero je mirnije, sasvim je drugačije i bezbednije", priča kapetan Milorad Faletić.

Kapetan Nebojša Đumić plovio je morima i rekama, a turistički brod "Perućac" je, kaže, prava antistres terapija posle teških brodova.

"Ume se neki put, mada se ne sme i po šesnaest sati biti samo na ruderu i džojstik, i voziš. Tako da, šta da vam kažem, ovo je uživanje", kaže kapetan Nebojša Đumić.

A brod je za porodicu Jovanović jedini izvor prihoda, pa je Emilija, koja se dokazala kao odličan student na kopnu, odlučila da za tri godine preuzme kormilo i brodi jezerom.

"Stručna zvanja su mi diplomirani biolog, evo uskoro i inženjer zaštite životne sredine, master. I, evo, mornar-pripravnik na brodu 'Perućac'", kaže Emilija Jovanović.

Tročasovna vožnja do Višegrada za putnike je poseban doživljaj.

"Nisam ranije išao na ovo krstarenje, pa je baš sada lepo doživeti sve ovo", zadovoljan je Vaso Obradović iz Užica.

Ivana Đorđević Božinović iz Jagodine navodi da su prirodne lepote Srbije ogromno bogatstvo.

Zato je plovidba jezerom za većinu iskustvo koje obavezno ponove. U vožnji brodom najviše uživaju domaći turisti, ali je sve više i stranih, posebno u avgustu.

Izvor: www.rts.rs