Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Smederevci strahuju od zaraženih komaraca

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Klopke su postavljene na četiri lokacije, a na dve su pronađeni zaraženi komarci: u Ulici Đure Strugara i ribarskom naselju Orešac

Smederevo – Komarci zaraženi virusom zapadnog Nila otkriveni su na teritoriji Smedereva. Ova vest u gradu na Dunavu proširila se brže od svakog virusa i prilično zaplašila Smederevce. U Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu koji je zadužen i za teritoriju Podunavlja, kažu da postoji rizik od uboda zaraženog komarca, pa i od obolevanja, ali da panici mesta nema.

– U Braničevskom i Podunavskom okrugu nije zabeležen nijedan slučaj obolelih od virusa zapadnog Nila. Najvažnije je da se građani pridržavaju naših preporuka, kao i da se smanji broj komaraca, što je obaveza grada – kaže za „Politiku” dr Vera Joković Kostić, epidemiolog u ZZJZ Požarevac.

U Smederevu je nedavno vršena detekcija opasnog virusa koji prenose komarci. Klopke su postavljene na četiri lokacije, a na dve su pronađeni zaraženi komarci. Reč je o Ulici Đure Strugara i ribarskom naselju Orešac, mestima pokraj Dunava, pogodnim za larve ovih insekata. Uzorci uzeti kod Novog groblja i u Izletničkoj ulici kod hotela „Smederevo”, bili su negativni.

Smederevo i okolna sela poslednji put su zaprašeni 6. avgusta, po nalogu Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju koji je detektovao virus u ovom gradu. Preporučeni su pojačani hemijski tretmani larvi i odraslih formi komaraca iz vazduha i sa zemlje.

Prema rečima dr Vere Joković Kostić, Smederevci bi trebalo pre svega da izbegavaju lokalitete koji pogoduju komarcima, pogotovo u sumrak i rano jutro. Nije preporučljivo kretati se bez zaštite na takvim mestima, a Smederevcima koji stanuju u blizini reke savetuje se postavljanje mrežica na prozorima.

– Totalno smo se zabarikadirali u strahu da nas ne ujede zaraženi komarac. Dokle ćemo ovako izdržati, ne znamo. Naročito strahujemo za decu koju ne možete izolovati u kuću, jadikuje Milijana M., koja sa porodicom živi u naselju Orešac i nema gde da ode dok traje opasnost.

Ako se pak desi da nekoga ujede zaraženi komarac i pojave se simptomi slični gripu, potrebno je javiti se lekaru. Ipak, za ozbiljnije oboljenje, pa i smrtni ishod, nema mnogo bojazni.

– Kod 80 odsto zdravih ljudi neće doći do oboljenja, dok će se kod 10 do 20 odsto javiti blagi simptomi koji liče na gripozno stanje. Tek kod 0,2 odsto mlađih od 65 godina i dva odsto starijih od 65 godina, može da se manifestuje oboljenje, pa i komplikacije neuroinvazivnih oblika, kao što je meningitis – kaže dr Joković Kostić, napominjući da smrtnost može da se javi kod starijih osoba sa hroničnim oboljenjima i oslabljenim imunitetom.

Podsećanja radi, u maju 2013. godine, od 63 obolela od groznice zapadnog Nila u Srbiji, četiri pacijenta su bila iz Smedereva. Smrtnih ishoda ovde nije bilo. Virus se pomno prati od strane stručnih službi još od kraja jula 2012. godine.

Nedavno je Borivoje Dakić iz Bele Crkve preminuo na Infektivnoj klinici u Beogradu, nekoliko dana nakon što ga je na belocrkvanskim jezerima ujeo zaraženi komarac.

Izvor: www.politika.rs