Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Tokom regate očistili Tamiš

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

OPOVO -Kako bi i ove godine ukazali na značaj zaštite Tamiša, zaljubljenici u reku, sa dvadesetak čamaca, plovili su od Pančeva do Opova u okviru šeste Eko-regate "Tamiš".

Na istom zadatku, da sačuvaju prirodu i svoju reku, nautičari i zaljubljenici u Tamiš uputili su se brodićima i čamcima, uzvodno od Pančeva do Opova. Kao i svake godine, čistiti su reku od otpada na koji naiđu, a na putu do cilja zaustavljali su se u Jabuci i Glogonju.

"Regata je nešto jako lepo, dobro je društvo, ima prijateljstva, vožnja čamcem po prirodi, noćenje u prirodi", kaže jedan od učesnika regate i dodaje da je Tamiš specifična reka, da nije plovna jer ima dosta panjeva i nanosa.

Ideja je da se zaštiti priobalje Tamiša, da se reci vrati plovni status i ukaže na privredno-turistički potencijal koji postoji, ali koji ostaje neiskorišćen.

Zahvaljujući ovoj eko-regati, Tamiš je na potezu od Pančeva do Opova ušao u Strategiju razvoja vodnog saobraćaja Srbije od 2015. do 2025. godine.

"U zavisnosti od dinamike i predviđenih radnji koje se odnose na strategiju, mi ćemo doći na red, ali to je jedan vrlo ozbiljan i kompleksan posao, s obzirom na to da je Tamiš svoju plovnost izgubio sedamdesetih godina", objašnjava Milorad Timčenko, koordinator regate.

"Opština Opovo je usmerena na razvoj eko-turizma i u proces proglašenja zaštićenog područja srednjeg potamišja, to je i naša ideja i zato i sarađujemo sa samom eko-regatom", dodaje Marina Mitrović, inspektor za zaštitu životne sredine u Opštini Opovo.

Učesnici regate su provodili vreme i u druženju sa meštanima naselja pored kojih su plovili, a ono što su primetili je da je ove godine bilo manje otpada nego prethodnih i da je reka Tamiš na ovom potezu čistija.

https://www.youtube.com/watch?v=znBA9n_SDY4

Izvor:www.rtv.rs