Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Velika zelena mrlja se širi Dunavom

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Rekom Dunav širi se velika zelena mrlja. Građani su je primetili još prošle nedelje, ali se ona povećava iz dana u dan, piše beogradska štampa. Zelene naslage na vodi najpre su uočili alasi, ali i svi oni koji svakodnevno prelaze Pančevački most, pišu "Novosti".

“Izvesno je da nije reč ni o kakvoj posledici zagađenja ili nivoa vodostaja”, rekli su u JVP “Beogradvode”.

U tom preduzeću pretopstavljaju da je reč o “cvetanju reke”, i to Tise, koja je, kao što je poznato, cvetala pre nešto više od dva meseca. S obzirom na padavine u protekloj nedelji, moglo je da se dogodi da je kiša sprala ono što je ostalo od cvetanja sa ivica korita Tise, ate da je ovaj nanos stigao do Beograda, navode u "Beogradvodama".

Nije jasno ni zašto je koncentracija algi najgušća kod Pančevačkog mosta, ali se pretpostavlja da je uzrok tome nizak vodostaj.

“Dunav je izuzetno nizak od maja, čemu su doprinele i veoma visoke temperature”, navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

“Usporio je ceo tok od Beograda do Smedereva, pa je to možda razlog zašto je ova pojava najuočljivija u tom delu reke”, dodali su u RHMZ-u, a prenose "Novosti".

Izvor: www.mondo.rs