Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Tvrđavi preti urušavanje, nema novca za sanaciju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novi Sad - Oštećenja Petrovaradinske tvrđave su toliko ozbiljna da delu Tvrđave preti urušavanje. Pukotina na bočnom delu bedema Tvrđave je sve šira, a deo bedema pokraj Dunava ostao je bez kamenih blokova. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da njihovi stručnjaci prate oštećenja, ali da novca za njihovo saniranje nema.

- Oštećenja na kamenoj oblozi na priobalnom delu Tvrđave su jasno vidljiva, kao i pukotine na bočnom delu gornjeg dela Tvrđave. Sanacija zahteva dosta novca - objašnjava Slobodanka Babić, arhitekta-konzervator iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ona kaže da su još 1999. urađeni projekti za sanaciju oštećenja na ovom spomenuku od velikog značaja, ali novca za realizaciju nije bilo. Dosad je jedino obnovljena Beogradska kapija u Podgrađu i okrečen je sat na Tvrđavi.

- Na priobalnom delu Tvrđave se odronilo nekoliko kamenih blokova koja su potpora tom delu Tvrđave, a ostale su cigle koje nisu toliko otporne na vremenske prilike. Dodatni problem predstavlja i to što je deo Dunava gde su oštećenja veoma brz. Tvrđava se osipa i pod hitno je potrebno reagovati - naglašava Miroslav Farkaš, izvršni direktor Cerkina, Centra za revitalizaciju kulturno-istorijskog nasleđa.

Građani bi "zasukali rukave"

- Znamo da novca nema, ali smo spremni da sami zasučemo rukave i organizujemo radne akcije. Veliki broj Novosađana bi se priključio akciji, samo su nam potrebni stručnjaci koji bi nas usmerili i čije mišljenje nam je preko potrebno za sanaciju dela Tvrđave - kaže Miroslav Farkaš iz Cerkina.

Izvor: www.novisad.com