Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

BiH ponovo prete poplave

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske najavio je za danas jače padavine, zbog čega su službe civilne zaštite u pripravnosti Odsek za civilnu zaštitu upozorio je stanovništvo u naseljima uz reke na oprez i preduzimanje preventivnih mera zaštite imovine.

Zbog obilnih padavina juče je u Knežici kod Kozarske Dubice naglo povećan vodostaj rečice Knežice, zbog čega je zaplavljeno 20 kuća.

U Knežici se voda povlači, dok su reke Una i Sava u naglom porastu. Od juče je njihov vodstaj viši za dva metra, ali je još ispod kritičnih tačaka.

Na području Kostajnice reka Una je u značajnom porastu. Voda je noćas rasla i do 15 centimetara po satu.

Poplavljene su poljoprivredne površine na ovom području. Sam centar Kostajnice nije popljavljen, jer je hitno očišćeno korito rečice Tavije koja se nije izlila na gradske ulice.

U Novom Gradu, Sana i Una su takođe u porastu, ali se nisu izlile iz korita. Velike probleme na tim područjima prave bujičaste vode, tako da je poplavljeno nekoliko kuća u prigradskim naseljima.

Naglo nadiranje bujičastih voda dovelo je do prekida saobraćaja na nekoliko putnih pravaca.

Vodostaj Sane u Prijedoru jutros iznosi 325 centimetara, što je u odnosu na sinoć više od metra, ali je i dalje ispod kritične tačke.

Trenutno najveći problem predstavlja nadiranje podzemnih voda. Vatrogaci su od sinoć imali brojne intervencije na ispumpavanju podzemnih voda iz podrumskih prostorija u gradu i okolnim naseljima.

Zbog obilnih padavina protekle noći u Mostaru su polavljena pojedina naselja.

U Čitluku je poplavljena glavna gradska saobraćajnica, pa je otežan saobraćaj kroz centar tog mesta.

Izvor: www.akter.co.rs