Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zagađenje iz Vrbasa

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iz "Voda Vojvodine" povodom gušenja ribe u reci Krivaji i kanalu Dunav-Tisa-Dunav kod Srbobrana. Upumpava se čista voda iz Kucure RIBA u reci Krivaji i Velikom bačkom kanalu u Srbobranu isplivala je na površinu u potrazi za kiseonikom zbog zagađenosti uzvodnog dela ovog vodotoka kod Vrbasa, ocenjeno je u JVP "Vode Vojvodine".

Nakon što su ribolovci i predstavnici lokalne samouprave upozorili da se ove jeseni svakih nekoliko dana na površini Krivaje i VBK pojavljuju velike količine ošamućene ribe, koje građani vade mrežama i grabuljama, te ih potom prodaju ribarnicama u Novom Sadu, ili mušterijama na pijacama, iz JVP "Vode Vojvodine" saopšteno je da stručne službe ovog preduzeća pažljivo prate situaciju na srbobranskim vodama.

Za spas ribe u Srbobranu, "Vode Vojvodine" pribegle su osvežavanju Krivaje i kanala DTD čistom vodom.

- Čim je ribočuvarska služba primetila ribu na površini, polovinom prošle nedelje, počelo je preventivno pumpanje većih količina čiste vode krakom kanala iz pravca Kucure. Osvežavanje čistom vodom i dalje se radi, ali to nije trajno rešenje. Dugoročno rešenje uslediće tek kada kanal kroz Vrbas bude očišćen, jer zagađenja iz tog dela vodotoka prouzrokuju probleme nizvodno, a pogotovo u tom delu kod Srbobrana, gde se zbog krivine protok vode usporava - objasnili su stručnjaci "Voda Vojvodine".

Iako ribolovci u Srbobranu tvrde da u VBK više nema nijedne kvalitetne ribe, a da površinom pluta i zlatica, vrsta koja je najotpornija na zagađenje, u "Vodama Vojvodine" demantuju da je bilo uginule ribe. Iz ovog preduzeća poručili su da su robočuvari stalno na terenu i da su o gušenju ribe u Krivaji i VBK obaveštene nadležne inspekcije.

NEZADOVOLjNI INSPEKCIJOM

PECAROŠI i opštinski čelnici u Srbobranu nezadovoljni su radom i ribočuvara i inspektora, koji se, kako kažu, pojavljuju kad incidenti na kanalu i u Krivaji prođu i zagađivači pročiste otpadne vode na svojim ispustima, pa naknadno uzorkovanje vode ne pokaže uzroke trovanja ribe. Srbobranci su ubeđeni da im zagađenje u reci i na kanalu dolazi iz fabrika i sa farmi iz okolnih opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Vrbas i Kula, jer, kako ističu, u njihovoj opštini nema industrije koja bi trovala ribu.

Izvor: www.novosti.rs