Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Loznica kroti Štiru

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Čišćenjem korita reke koja deli grad uklanjaju se izazivači poplava. Sređivanje uz donaciju italijanske vlade, vrednu 8 miliona.

ČIŠĆENjE korita reke Štire koja protiče kroz čitav grad u punom je zamahu, od Kompanije "BK" do njenog ušća u Drinu. Baš ovaj tok znao je više puta, u vreme velikih padavina, da zapreti čitavom gradu, ali i njegovom energetskom snabdevanju, pošto je u njenoj blizini više energetskih postrojenja. Pre dve godine, Štira je do te mere podivljala da je poplavila i sam centar grada i okolne ulice. Svih ovih godina i decenija, od uređenja korita, što je bilo pre skoro pola veka, ono nije čišćeno.

 - I ovo je jedan od problema koje smo "nasledili" od naših prethodnika u lokalnoj vlasti, koji smo morali da rešavamo, uz mnoštvo toga što je, u međuvremenu, urađeno - kažu Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice i njegov pomoćnik, profesor Ljubinko Đokić, koji su, sa saradnicima, precizno ustanovili šta valja da se učini da rizika od Štire, čak i kad padnu najveće kiše, ne bude. 

Po prirodi stvari, kažu naši sagovornici, i za ovaj posao bio je potreban novac, ali su uspeli da ga obezbede kroz donaciju italijanske ambasade. Vrednost posla je više od osam miliona dinara. Korito je do te mere bilo zapušteno, ističu naši sagovornici, da su na nekim delovima naslage bile i do 80 centimetara, pa je protočna moć bila, praktično, sasvim ograničena.

 Zato reka, kada nadođe, puni i ozelenjene delove, ostavljajući nove naslage. Sada će, kako se ocenjuje, i propusna moć korita biti valjana, a čišćenje, pored ostalog, daje i lepšu sliku grada, koji ova reka deli na dva dela.

Izvor: www.novosti.rs