Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

„Rečni vukovi” – prva pomoć na Savi i Dunavu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beogradska rečna policija brine o priobalju i plovnom putu u devet prestoničkih opština i pet gradova. – Njihova baza uskoro se seli sa lokacije ispod Brankovog mosta.

Iz nabujale matice izvlače splavove i „izgubljene” barže, hvataju švercere nafte po rečnim rukavcima, spasavaju ljude rešene da okončaju život skokom s mosta, ali i one koji se nađu u čamcima kada su talasi viši od metra... To je rečna policija.

Brinu o 85 kilometara toka Dunava, 65 kilometara reke Save i 226 kilometara priobalja u pet gradova i devet beogradskih opština.

– Pod našom nadzorom su akvatoriji Save i Dunava u Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Pančevu i Smederevu, a od prestoničkih opština Obrenovac, Čukarica, Novi Beograd, Surčin, Savski venac, Stari grad, Zemun, Palilula i Grocka – kaže Milan Peković, komandir policijske ispostave za bezbednost na rekama PU Beograd.

U sve akcije rečni policajci kreću ispod Brankovog mosta. Uskoro, kažu, ovo više neće biti njihova baza jer će ona zbog radova u ovoj zoni grada biti izmeštena. U opciji su ili prostor ušća Save u Dunav ili lokacija kod Beogradskog sajma.

Rečna policija je, izgleda, univerzalna služba na reci, jer njeni pripadnici priskaču u pomoć u svim situacijama, čim je neko ugrožen, pa čak i kad im to nije u nadležnosti.

Pre nekoliko dana uspeli su da splav koji se otkačio kod Ade Međice i krenuo plovnim putem izvuku na obalu. Borba sa drvenom skalamerijom čija je sajla zapinjala za sve što joj se nalazilo na putu i kao u viru vrtela i posadu i čamce trajala je četiri sata.

– Izvlačenje splavova po zakonu o lukama ne pripada nama. Ali kada nas ljudi pozovu, ne gubimo vreme na utvrđivanje nadležnosti jer je reč o međunarodnom plovnom putu na kom ima dosta barži, brodova i ribara, a svaki nekontrolisani objekat predstavlja opasnost – objašnjava Peković.

Za ovu vrstu poslova prestonici je neophodan remorker, brod koji gura i vuče plovne objekte, a koji nemamo. Deo te funkcije dugo godina obavljala je „Topčiderka”, ali je to ipak relativno spor brod koji i nije namenjen za ovu vrstu posla, kažu upućeni.

– Veliki broj naših intervencija vezan je, nažalost, i za pokušaje samoubistava skokovima u reku. Najviše ih imamo ispod Brankovog mosta i „Pančevca”. Ređe su situacije kada moramo da reagujemo kod Tramvajskog mosta, „Gazele”, Mosta na Adi i Pupinovog mosta. Spasavanje iz Save mnogo je lakše od spasavanja iz Dunava. Ekipe u otvorenom gumenom čamcu brže stižu kod Brankovog mosta i reaguju odmah. Dunav je i mnogo opasnija reka – objašnjava Peković.

Rečni policajci godinama su angažovani na sprečavanju šverca.

– Ova vrsta krivičnih dela je u opadanju, naročito kada je reč o švercu cigareta. Šverc nafte je zastupljeniji, i to na Dunavu – kod Banovaca i iznad Smedereva. U toku prošle godine imali smo nekoliko većih zaplena. U jednoj od njih pronašli smo takozvanu tankericu, čamac sa dvostrukim dnom, u kojoj se nalazila tona nafte. Osim nafte, naše ekipe su u priobalju u naselju Vrbovsko otkrile i veliko polje marihuane, gde su pronašle oko 165 kilograma sirovog opijata – napominje Peković.

Uskoro će pripadnici rečne policije imati i više posla jer kreće sezona vožnje gliserima.

– April, maj, jun, jul i avgust su udarni meseci kada je reč o vožnji glisera. Mnogi od vlasnika ovih plovila „zaboravljaju” da je vodeni put između ušća reka i Ade Međice zabranjen za glisiranje. U ovom delu nalazi se i veliki broj plovila, splavova, tako da talasi koji gliseri prave mogu da oštete vezove i sajle, a neretko i da prevrnu čamac. Zbog toga ćemo pojačati kontrolu na ovom delu puta – ističe komandir.

Iz vode izvukli psa Zagija
Pripadnici rečne policije ne spasavaju samo ljude. Prošle godine u maju iz rečne matice kod Ade Huje izvukli su psa Zagija. On je u Dunav upao jureći ptice. Patrolu je pozvao uplašeni vlasnik, a momci su Zagija izvukli iz vode u poslednjem trenutku jer već bio vidno iscrpljen.

Izvor: www.politika.rs