Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sve više nautičkih turista u Srbiji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nedavnim uplovljavanjem broda "Princeza Sisi" sa 110 austrijskih turista, u Srbiji je počela nautička sezona koja traje do sredine novembra. Broj nautičkih turista u zemlji svake godine se povećava za po desetak odsto. Međutim, zbog globalne političke situacije, turistički radnici na celom toku Dunava biće zadovoljni ako ove sezone broj belih lađa ostane na prošlogodišnjem nivou, a to je 530 brodova sa oko 70.000 turista.

Na našem toku Dunava u toku je izgradnja šest novih pristaništa u Sremskim Karlovcima, Velikom Gradištu, Kostolcu, Smederevu, Golupcu i Kladovu. Deset miliona evra za njihovu izgradnju obezbedila je Vlada, a radovi bi trebalo da budu završeni do leta.

Na taj način mnogi turistički lokaliteti na Dunavu postaće dostupniji stranim turistima pa će se, veruje se, duže zadržavati.

"Putničko pristanište za međunarodni saobraćaj je kao aerodrom za lokalnu samoupravu. Znači to je kao da imate vrata koja vas povezuju Dunavom sa ostatkom Zapadne Evrope ili dole sa Crnim morem preko Konstance", objašnjava direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović.

Nautički turisti aranžmane uplaćuju preko kompanija sa kojima kreću na put. Deo tog novca ide za plaćanje veza u svakom pristaništu kao i za usluge lokalnih turističkih agencija koje organizuju obilaske gradova u koje se pristaje. Na terenu, nautički turisti ne troše mnogo.

"Mi znamo da oni nisu veliki potrošači, ali oni su veliki imidž našeg grada, zapravo promocija koju oni prenose svojim prijateljima, deci, zaista se reflektuje na kompletnu turističku ponudu Beograda i na rast broja turista", kaže Ljiljana Alajbegović iz Turističke organizacije Beograda.

U anketi koja je prošle godine sprovedena među nautičkim turistima, Srbiji zameraju to što Narodni muzej ne radi ali su zato oduševljeni mogućnošću da posete Narodno pozorište, što je uvedeno prošle godine.

"Mi ih ne vodimo samo na glavnu scenu već i u šminkernicu, krojačnicu, vodimo ih i da vide kako rade pozorišni obućari a to ne nudi nijedno pozorište na svetu, čak ni velika Bečka opera, tako da je to nešto novo i moram da se pohvalim da je to trenutno među deset najboljih tura na celom toku Dunava", ističe Nevena Čvarković iz Premijum tursa.

Od svih gradova kroz koje plove od Nemačke do Rumunije, turistima najjači utisak, posle Beča, ostavlja Beograd.

Izvor: www.rts.rs