Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Akumulacija Stubo-Rovni kod Valjeva napunjena do pola

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Jezero trenutno duboko 37 metara a dogodine bi trebalo da bude završeno punjenje do projektovanih 51,5 miliona kubnih metara vode.

Valjevo – Akumulacija Stubo-Rovni na reci Jablanici, desetak kilometara zapadno od Valjeva, najznačajniji deo budućeg regionalnog vodoprivrednog sistema, napunjena je više od pola – u njoj je trenutno 27 od projektovanih 51,5 miliona kubnih metara vode. Dubina jezera je 37 metara, gornji nivo vode je na koti 347, a sledeće godine trebalo bi da stigne na maksimalnu kotu – 364 metra nadmorske visine. Svi neophodni građevinski i drugi radovi koji se odnose na branu i akumulaciju završeni su, uveliko je u toku tehničko ispitivanje objekata i opreme i trebalo bi da traje ukupno dve godine, saopštio je Miodrag Marković, direktor JP „Kolubara” Valjevo. To javno preduzeće stara se o realizaciji projekta kojim bi, pored ostalog, trebalo da budu obezbeđene dovoljne količine vode za piće za više opština Kolubarskog okruga, Lazarevac i druge lokalne sredine.

U razgovoru s novinarima na lokaciji u blizini brane i akumulacije, on je naveo da se trenutno obavljaju merenja, analize vode, njen dotok, brzina, količina, bistroća, količina kiseonika, svi parametri koje meri Komisija za tehnički prijem objekta.

– Sačinjavaju se zapisnici koje dobijamo posle svakog komisijskog nadzora i za sada su svi parametri u projektovanom stanju, nema odstupanja. Poslednja ispitivanja su pokazala da je voda iz jezera bila čak kvalitetnija od one kojom se grad Valjevo već godinama snabdeva sa izvorišta Paklje – istakao je Marković. Prema njegovim rečima, kada se sledeće godine dostigne kota na 364 metra i u jezeru bude 51,5 miliona kubnih metara vode, uslediće ispitivanje šahtnog preliva, a potom i dobijanje upotrebne dozvole, čime će objekat konačno biti završen, stavljen u funkciju i predat „Kolubari” na korišćenje.

Planirano je tada ispuštanje određene količine vode, da u akumulaciji ostane „mera” od 40 miliona kubika, koja će biti permanentno zadržavana kako bi stalno postojao dovoljan prostor za prijem eventualnog poplavnog talasa u slučaju jakih padavina. Jer, osim vodosnabdevanja i održavanja biološkog minimuma u reci Jablanici, jedna od važnih funkcija brane i akumulacije je upravo sprečavanje većih poplava, poput one koja je valjevski kraj zadesila u maju 2014. Ne kriju stručnjaci da je još tada brana, iako nezavršena, znatno doprinela da se na Valjevo ne sjuri mnogo gori poplavni talas od onog koji ga je zadesio.

Miodrag Marković potvrdio je da će dogodine, kad se završi punjenje i jezero stavi u funkciju, uz stručni nadzor biti obavljeno poribljavanje, i to isključivo onom vrstom ribe koja će doprineti čišćenju i održavanju akumulacije.

Sledeća faza u realizaciji obimnog projekta biće nastojanje da se obezbede sredstva za nastavak radova na cevovodu čiste vode, koji je do sada stigao do Slovca, dvadesetak kilometara istočno od Valjeva. „Kolubara” je aplicirala kod Direkcije za vode za novac radi nastavka radova na jednom kraku prema Lazarevcu i drugom prema Mionici.

– Za pravac prema Mionici već je urađena projektna dokumentacija, dobijena građevinska dozvola, otkupljeno zemljište kroz koje će proći cevovod. Mionica je prva opština posle grada Valjeva koja bi mogla da koristi vodu iz akumulacije Stubo-Rovni. Ukoliko dobijemo sredstva, cevovod će brzo biti izgrađen – poručio je Marković.

Za projektnu dokumentaciju za cevovod prema Lajkovcu i Lazarevcu potrebno je nešto preko 30 miliona dinara, izgradnja bi koštala između pet i šest miliona evra i za ta sredstva „Kolubara” je aplicirala kod evropskih fondova.

Iako je u javnosti bilo nekih nagoveštaja, nijedna lokalna samouprava, budući korisnik regionalnog vodoprivrednog sistema Stubo-Rovni, nije odustala od korišćenja vode iz ove akumulacije, istakao je direktor „Kolubare” Marković, dodavši da više opština ima potrebu za pijaćom vodom koja im sada nedostaje. To se naročito odnosi na Lazarevac, Lajkovac, pa i Ub, naveo je on i potvrdio da su na zajedničkom sastanku predstavnici lokalnih samouprava izrazili spremnost da zajedno s „Kolubarom” konkurišu za sredstva kod države Srbije, Evropske kancelarije u Srbiji i međunarodnih organizacija koje finansiraju ovakve programe.

Izvor: www.politika.rs