Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kvalitet vode dobar za kupanje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sezona kupanja na Savskom jezeru počinje 10. jun, a kontrola kvaliteta vode urađena je 18. maja. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, rezultati izvršenih fizičko-hemijskih, mikrobioloških i bioloških analiza ukazuju na veoma čistu vodu koja zadovoljava sve propisane norme za površinske vode namenjene za kupanje i rekreaciju, kako Srbije tako i Evropske unije. 

Kao i svake godine, obuhvaćene su četiri standardne lokacije na kojima se sprovodi redovan monitoring kvaliteta vode ovog jezera u cilju zaštite zdravlja kupača. Ovako dobri rezultati odgovaraju višegodišnjim dobrim rezultatima monitoringa kvaliteta vode Savskog jezera, ali se kupačima, a pogotovo kupačima koji pripadaju osetljivim grupama stanovništva, kao što su mala deca, stari, imunodeficijentni, hronični bolesnici, preporučuje da izbegavaju ronjenje i da se obavezno istuširaju pre i nakon izlaska iz vode, savetuju na sajtu Zavoda.

Stručnjaci Zavoda apeluju na osobe koje imaju povišenu temperaturu, glavobolju, simptome urinarne infekcije, gastrointestinalne probleme (bolove u stomaku, dijareju i slično), zarazna kožna oboljenja, kao i druge znake i simptome koji mogu ukazati na postojanje zaraznog oboljenja, da ne posećuju javna kupališta, jer ovakvim vidom ponašanja dodatno ugrožavaju svoje, kao i zdravlje svojih sugrađana.

Izvor: www.danas.rs