Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Izgradnja nove luke na Dunavu na dugom štapu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iako su mediji najavljivali da će Srbija i Kina tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga potpisati memorandum o izgradnji strateške luke u blizini beogradskog mosta "Mihajlo Pupin", vredne 300 mil USD, taj projekat nije bilo na "dnevnom redu" nedavno završenih susreta.

Kako nam kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, detalji oko luke bi tek trebalo da se preciziraju, te je najava o potpisivanju memoranduma bila netačna.

Memorandum o razumevanju o izgradnji nove luke u Beogradu kod Pupinovog mosta potpisan je 16. aprila 2015. godine između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i "China Environmental Energy Holdings Co.Ltd".

Na osnovu potpisanog memoranduma, nakon usaglašavanja stavova srpske i kineske strane o načinu finansiranja izgradnje prilazne i lučke infrastrukture uslediće zvanično usvajanje Studije izvodljivosti.

- U toku je izrada Studije izvodljivosti za novu luku u Beogradu, započela je izrada Prostornog plana područja posebne namene za novu luku u Beogradu sa slobodnom zonom i Plan detaljne regulacije privredne zone između saobraćajnice SMT, Pančevačkog puta i Dunava, SO Palilula, kojom treba da se utvrde prostorna i tehnička rešenja za dodatni terminal za rasute terete koji će ući u sastav budućeg lučkog područja Luke Beograd - navode za "eKapiju" u Ministarstvu.

Nakon usaglašavanja stavova dveju strana o finansijskom delu Studije izvodljivosti za izgradnju nove luke u Beogradu, kao i usvajanja Prostornog plana područja posebne namene za novu luku u Beogradu i PDR-a za terminal za rasute terete u Krnjači, Agencija za upravljanje lukama će pripremiti Uredbu o utvrđivanju lučkog područja luke u Beogradu.

Posle toga, kako nam objašnjavaju u Ministarstvu, sledi postupak za dodelu lučke koncesije za izgradnju nove luke u Beogradu u skladu sa Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama. To je moguće tokom 2017. godine nakon čega bi započela izgradnja nove luke u Beogradu kod Pupinovog mosta.

Izvor: www.ekapija.com