Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Jezero Borkovac

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zahvaljujući specifičnoj poziciji, u njemu mogu da uživaju ne samo Sremci, već i Beograđani i Novosađani. Kako je vremenom izašlo na dobar glas, meta je ribolovaca iz raznih gradova Srbije, a na njegovim obalama sreću okušavaju čak i ribolovci iz inostranstva

Borkovačko jezero se nalazi kraj Rume i udaljeno je 70 kilometara od Beograda, 50 od Novog Sada i 15 od Sremske Mitrovice. Do jezera se stiže preko Rume, dobrim, asfaltnim putem, sa jasnim i preglednim uputstvima kako doći do ovog revira. Ova veštačka akumulacija dobro je poribljena i obiluje krupnim primercima soma, smuđa i šarana. Procenjuje se da se, zahvaljujući redovnom poribljavanju, stiglo do 30.000 primeraka šarana. Takođe ima i babuške i bele ribe, kao i krupnih amura i tolstolobika. Skrovito sremsko jezero, Borkovac, pružiće pravi ribolovni doživljaj jer pored bogatog izletničkog sadržaja i komfornog smeštaja nudi izuzetno kvalitetnu vodu.

Zahvaljujući specifičnoj poziciji, u njemu mogu da uživaju ne samo Sremci, već i Beograđani i Novosađani.

Kako je vremenom izašlo na dobar glas, meta je ribolovaca iz raznih gradova Srbije, a na njegovim obalama sreću okušavaju čak i ribolovci iz inostranstva.

Akumulaciono jezero Borkovac izgrađeno je 1970. godine i prostire se na 42 hektara. Dugo je skoro dva i po kilometara, a široko oko 300 metara. Ima zapreminu od oko 1,6 miliona kubika vode. Letnja temperatura vode u jezeru dostiže i 29 stepeni Celzijusa, što je toplije i od najtoplijeg mora, a providno je i do metara i po dubine. Voda ima zelenkastu boju jer je bogata planktonom, što znači da je izuzetno čista, a jezero je bogato ribom.

Na jezeru se nalazi kompleks "Akva kamp", kako bi svi ribolovci, ljubitelji prirode i izletnici mogli da uživaju u lepotama ovog gorskog jezera i čarima ribolova.

Jezero krase četiri kućice, a svaka kućica ima spavaću sobu, mokri čvor, čajnu kuhinju i dve velike terase za sunčanje i sportski ribolov. Na donjoj terasi postavljeni su držači za štapove, a svaki objekat ima i svoj čamac na elektro pogon kojim se stiže od obale do objekta. Vodovodna mreža koristi vodu iz jezera, a pitka voda može da se uzme sa česme gradskog vodovoda na obližnjoj plaži.

Ovaj revir će vam pružiti jedinstven ribolovni doživljaj jer pored bogatog izletničkog sadržaja i komfornog smeštaja nudi izuzetno kvalitetnu vodu.

Kristalno čisto jezero bogato krupnim primercima soma, smuđa i šarana, garantovano će zadovoljiti i najistančaniji kriterijum vrhunskih ribolovaca. Babuške i bele ribe ima u izobilju, a krupni amuri i tolstolobici takođe nisu retki, jer je jezero godinama konstantno poribljavano. Pored plemenite ribe, ovde ima i američkog somića, koji doduše nije na ceni kod sportskih ribolovaca. Poseban kvalitet revira je uređena obala, sa lepim prilazima vodi. Dno je čisto, pogodno za "ispipavanje" dubinkom. Radi zaštite ribljeg fonda na ovoj vodi nije dozvoljeno pecanje iz čamca. Peca se na tri štapa sa maksimalno dve udice, a svaka riba teža od osam kilograma mora da se vrati u vodu. Ovakav tretman obezbediće kvalitetnu i zdravu populaciju riba, a na radost svih ribolovaca, koji tek treba da otkriju "sremski biser".

Izvor: www.b92.net