Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Najlepša jezera širom planete

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Jezerske vodene površine uvek su se smatrale atraktivnim turističkim destinacijama zbog lepote i opuštanja koje donose. Reporteri sajta yahoo.com našli su se pred izazovnim i prijatnim zadatkom da odaberu najspektakularnija jezera širom sveta. Kriterijumi za ulazak na listu podrazumevali su nadmorsku visinu na kojoj se nalaze, dubinu, prozirnost i boju vode, ali i okolini ambijent koji upotpunjuje celokupnu sliku. Sledećih deset vodnih oaza proglašene su jedinstvenim turističkim atrakcijama, a evo kako su zahtevni reporteri Jahu sajta preneli svoje utiske o ovim jezerima među kojima se nalaze čak dva iz bivše Jugoslavije.

 

PLITVICE, HRVATSKA
Ovih 16 plavo-zelenih jezera sakrivenih pod gustom vegetacijom i povezanih stotinama prekrasnih vodopada, mogla bi vrlo lako poslužiti kao set za snimanje “Parka iz doba Jure”.

 

Ako ste u potrazi za dobrom avanturom ili spektakularnim pogledima, preporučujemo da krente od nižih jezera penjući se uskim drvenim daskama i na taj način opasnu stazu pretvorite u zabavan izlet. Nakon desetak minuta hoda, petlja će vas odvesti do najvišeg vodopada, Velikog Slapa, 70 metara visokog, gde se sakuplja bela kristalna voda i obrušava u tirkiznim basenima. Dok pešačite, širom otvorite oči zbog jelena, risova, divljih svinja, vukova i medveda, koje ćete pre sresti nego tiranosaurusa reksa.
U blizini: U Nacinalnom parku Plitvička jezera nalaze se četiri hotela, ali većina posetilaca nalazi smeštaj u Zagrebu koji je udaljen dva sata vožnje.

 

PEJTO, KANADA
Jezero Luiz u Alberti je veoma poznato, pogotovo kao detalj na razglednicama i posterima. Ipak, njegova “sestra”, jezero na oko 46 kilometara severno autoputem “Icefield Parkway”, koji se uvija kroz kanadske stenovite planine, još je lepše i živopisnije.

 

Zahvaljujući delovima glečera koji se pojave svakog leta kada se uzvodno topi led i sneg, boja jezera Pejto u Nacionalnom parku Banf je tirkizna, što nepogrešivo asocira na raj toplijih krajeva kao što su Antiga ili Bora Bora. Za najdramatičniji pogled, duž 2,4 kilometra dugačkog jezera koje je okruženo gustim šumama i stenovitim vrhovima, svratite u brvnaru na Bov vrhu, najvišu tačku autoputa, a zatim pratite put do poznatog vidikovca.
U blizini: Grad Banf, srce parka, je na 100 kilometara južno od Pejto jezera.

 

ATITLAN, GVATEMALA
Skoro kilometar i po u planininama Gvatemale, na obodu tri vulkana, leži jezero Atitlan (Lago de Atitlán). Mala majanska sela nastanila su se na njegovoj obali, okruženoj strmim brdima prepunim borova i hrastova sa skoro 800 biljnih vrsta.

 

Na majanskom jeziku, atitlan je mesto gde duga dobija svoje boje. Ne postoji nijedan “svetski poznati” pogled na ovo jezero, pa zato isprobajte nekoliko: pogled sa vrha na autoputu 1; iz grada Panajačel, užurbanog grada punog malih prodavnica; ili sa “lanče”, jednog od mnogih malih brodova koji prevoze posetioce iz sela u selo. Na jezero se tokom godina nataložilo višak plavo-zelenih algi i tanak sloj zelenog sluza prekrio je njegovu površinu. Postoji nekoliko ambicioznih pokušaja da se ovaj problem reši.
U blizini: Panajačel je na 2 i po sata kolima od Gvatemala Sitija.

 

LOH-LOMOND, ŠKOTSKA

 

Sa krajolikom kojim prevlađuju vetrovite planine i srednjovekovni zamkovi, Lomond jezero izgleda kao da dolazi pravo iz romantičnog viktorijanskog romana. 

 

Sa površinom od 38 kilometara, jezero ima mnoštvo ostrva, neka toliko mala da nestaju kada se podigne nivo vode, ali i neka dovoljno velika da se na njima nastani mali broj ljudi. Većina trajekta staje na najvećem ostrvu, Inčmurin (populacija 10), tako da posetioci mogu da posete ostatke manastira iz 7. veka, kao i zamak Lenoks iz 14. veka, koji su često koristili kraljevi tokom lova.

U blizini: Jezero je udaljeno 28 kilometara severno od Glazgova i 107 zapadno od Edinburga.

GARDA, ITALIJA

Garda je najveće jezero u Italiji i veoma popularno mesto za odmor među Italijanima. Na južnom obodu jezera nalaze se izvorišta tople vode, turistički gradovi sa pastelnim vilama i hoteli sa krovovima od terakote, kao i najveći broj plaža jezera Garda, dugačkih oko 45 kilometara.

Na severu se nalaze vrhovi Dolomita, magnet za planinare i bicikliste koji žele da testiraju svoju izdržljivost. U Malcesini, predivnom gradiću sa ulicama od kaldrme i srednjovekovnim zamkovima, se možete ukrcati u žičaru koja vodi do planine Baldo i iskusiti jedan od najboljih pogleda na jezero.

U blizini: Jezero Garda je na oko pola puta između Milana (na 143 kilometara) i Venecije (na 175 kilometara), ali da doživite pun, opuštajući odmor, prenoćite u jednom od mnogih gradića na južnoj obali jezera.

ANESI, FRANCUSKA

Ovo aplsko jezero (u srcu francuskih Alpa) je predivno, ali nemojte očekivati da provedete posetu mirno gledajući u stakleni odraz vode.

Jezero Anesi je veoma “aktivno” jezero - pogotovo u avgustu, kada se Pariz umiri i Francuzi uzimaju produžene odmore. Jedriličari, kajakaši i skijaši na vodi svuda su po vodenoj površini, biciklisti i planinari pune staze u prirodi, a “izbeglice” iz grada stolove restorana i barova na obali jezera. Posetioci koji ponovo dolaze na jezero Anesi imaju običaj da isplaniraju svoje putovanje na prvu subotu avgusta, kada neverovatan, skoro dva sata dugačak, vartomet osvetli vodu jezera.

U blizini: Najbliži veći grad je Ženeva u Švajcarskoj, oko 50 kilometara severno, ali većina posetioca odlučuje da boravi na samom jezeru.

KRATER, OREGON (SAD)

Stotine godina unazad, na vrhu od oko 4.000 metara eksplodirao je vulkan, a masivne jame koje su nastale postale su poznate kao Krater jezero, centralno mesto Nacionalnog parka u južnom delu Oregona koje oslikava prirodu u njenom "najsirovijem" stanju.

Šume zimzelenih "džinova", i 610 metara visoke litice okružuju jezero gde nesvakidašnje duboke vode (oko 600 metara - najdublje jezero u SAD) proizvode intenzivnu safirno-plavu nijansu. Ako niste za planinarenje i kros-kantri skijanje, sačekajte rani juli za posetu, kada su putevi preorani i staze očišćene. Put Rim, dugačak 53 kilometara, koji okružuje jezero, pruža neverovatne poglede gde god da zastanate. Za bliži pogled, pratite kilometar i po dugačku stazu "Clitvud Cove" do same obale. Pripremite se pre nego što uskočite u vodu - temeratura vode retko prelazi 12,5 stepeni Celzijusa.

U blizini: Veoma opusteni planinski grad Bend, na 180 kilometara, predstavlja lepo prenociste za obilazak Krater Jezera.

NAKURU, KENIJA

Voda je savršeno plava i zajedno sa okolinom - zelenim proplancima i stenovitim planinama - daje odlične uslove za izvanredne fotografije, ali to nije ono po čemu se izdvaja ovo jezero u centralnoj Keniji.

Ono što je specifično za ovo jezero jeste čudnovati, ružičasti obod. Ovaj "obod" čine flamingosi kao jedna od retkih vrsta koje mogu da prežive teške uslove koje pruža Nakuru jezero. Voda ima toliko natrijum karbonata da prži skoro sve što dodirne, ali flamingosi je nastanjuju u velikom broju. U datom trenutku broj flamingosa, koji se jedan do drugog hrane algama u plićaku, može da dostigne skoro milion.

U blizini: Jezero je u srcu Nacionalnog parka Nakuru, koji je dom crnim i belim nosorozima, na tri sata vožnje od Najrobija.

METSON, NOVI ZELAND

Popularno znano kao “Jezero Ogledalo”, ovo jezero na jugu ostrva poznato je po refleksiji Maunt Kuka (Aorangi na maorskom) i Tasmanovih planina.

Idealna poseta je ranom zorom kada je voda najmirnija, a odrazi u “ogledalu” prosto savršeni. Samo istraživanje jezera je takođe veoma zanimljivo i vredno odvajanja vremena. Parkirajte se blizu visećeg mosta kod Klirvoter (u prevodu čista voda) reke i pratite stazu dugačku kilometar i po pored kahikatea i rimu drveća koja imaju natrposečno visoka stabla i veoma guste krošnje.

U blizini: Foks Glejšr opština, selo koje služi kao bazni kamp za sportiste je na oko pet kilometara istočno od jezera.

BLED, SLOVENIJA
Kako stignete na ovo najlepše slovenačko jezero, na nadmorskoj visini od 460 metara, otiđite do zamka na strmoj ivici stene koji oduzima dah.

 

Videćete grandiozne planine na koju god stranu da se okrente - Julijske Alpe i Karavanke, a ispod, alpsko jezero i njegovu glavnu atrakciju, bledsko ostrvce - uski šumoviti “krug”, dom Crkve Uspenja iz 17. veka i njene istaknute sat-kule u baroknom stilu. Na obali jezera iznajmite “pletna” brod (slično gondoli) koji će vas odvesti do ostrva. Zamislite želju kada se oglase crkvena zvona, pre nego se vratite na obalu. Planine štite vodu od ledenih severnih vetrova, tako da je jezero Bled toplo (oko 26 stepeni Celzijusa). Ako vam je to i dalje sveže i prohladno, otiđite do severne strane jezera gde su tri hotela izgradila bazene oko prirodnih termalnih izvora.
U blizini: Ljubljana je na oko 56 kilometara udaljenosti.

 

 

Izvor: www.superodmor.rs