Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kriminal ne zna granice

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 
ZVORNIK - Na Diviču kod Zvornika počeo je desetodnevni regionalni kurs - "upravljanje malim čamcima". Kurs je namenjen graničnim policijama BiH, Srbije i Crne Gore, a prisustvuju mu i ambasadori SAD u Srbiji i BiH, Čars Ingliš i Kameron Munter.
Ambasador Ingliš je ocenio da će obuka odigrati važnu ulogu u izgradnji kapaciteta i promociji regionalne saradnje graničnih i carinskih službi BiH, Srbije i Crne Gore.
- Veoma je važan regionalni karakter ovog programa, jer terorističke aktivnosti, aktivnosti onih koji se bave organizovanim kriminalom i trgovinom ljudima ne poznaju granice, i smatram da je upravo zbog toga bitno uspostaviti čvrste regionalne komunikacije koje moraju postojati da bismo se borili protiv ovog zla - rekao je Ingliš.
On je podsetio da su SAD blisko sarađivale sa državnom graničnom policijom od njenog formiranja u junu 2000. godine, kao i sa drugim agencijama u BiH zaduženim za provođenje zakona.
Moram istaći i da će, dok BiH počinje svoj važan posao na provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, njena sposobnost da pokaže Briselu da su njene granice jake i sigurne biti ključni korak na putu ka članstvu u Evropsku uniju - naglasio je Ingliš.
Prema rečima ambasadora Muntera, vlada SAD pokrenula je mnoge programe pomoći kako bi promovisala sigurnost, regionalnu stabilnost i bezbednost.
- Bezbednost granica je u tom pogledu oblast
na koju sve više usredsređujemo svoje napore. Širenje naoružanja, trgovina ljudima i terorizam prete da donesu kriminal i nestabilnost svim stanovnicima Balkana. I upravo zbog toga što su to pretnje čitavom svetu, ohrabruje me saradnja policija Srbije, BiH i Crne Gore. Želimo da pomognemo da podignete nivo stručnosti policije i nivo opremljenosti i ostvarite efikasnu i uspešnu međusobnu saradnju, a ova obuka upravljanja malim brodovima samo je jedan od načina da ostvarimo ove ciljeve - zaključio je Munter.
On je podsetio i da su dosadašnje donacije u opremi SAD vredne više od 5.500.000 maraka.
Vinko Dumančić, generalni direktor Pogranične policije BiH, ocenio je da je obuka važan događaj za Pograničnu policiju BiH.
Pokaznoj vežbi na zvorničkom jezeru koju su izveli pripadnici Granične policije BiH prisustvovali su i direktor Pogranične policije Crne Gore Vesko Vukadinović, načelnik Uprave Pogranične policije Srbije Jovan Puletić, predstavnici Američke obalske straže i načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović.
Organizator kursa je vlada SAD, u okviru Programa kontrole izvoza i bezbednosti granica.

POVERENJE
- Ovaj vid obuke predstavlja još jedan znak poverenja i podrške koje vlada SAD izražava prema BiH i njenoj graničnoj policiji i koja će i dalje će jačati naše kapacitete, čime ćemo povećati mobilnost i delotvornost - rekao je Vinko Dumančić.