Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bovansko jezero

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Površina 4 km² 
Najveća dubina 50 m 
Najveća širina 0,5 km 
Najveća dužina 8 km 
Vrsta jezera veštačko, akumulaciono 

Na polovini svoga toka, reka Moravica je pregradjena i od 1978. godine je nastala akumulacija Bovan (po istoimenom selu) ili Bovansko jezero kako ga svi zovu. Dugacko je oko 7 km, i pokriva nekih 500  vodene povrsine. Pri nultom (najvisem) vodostaju dubina kod brane dostize i 80m. Gorgnji deo jezera je plici, sa prosecnom dubinom manjom od 2m i predstavlja mresnu zonu za veci broj ribljih vrsta koje zive u jezeru. Nizvodno, jezero ulazi u tesnac, obale su strmije i dubina je znatno veca. Donji deo jezera se sa izlaskom iz tesnaca siri i cini nekoliko velikih i dubokih zaliva.

Veoma je bogato ribom i predstavlja najposecenije jezero u ovom delu Srbije. Juzno od Jagodine, preko Zajecara i Knjazevca, Krusevac i okolina, pa sve do Leskovca vecina ribolovaca iz svih ovih mesta dolazi na Bovansko jezero da okusa svoju ribolovacku srecu. Citav Nis sa svojih 4500 ribolovaca peca na Bovanskom jezeru. Broj ribljih vrsta je izuzetno veliki pocev od plemenitih vrsta: som, smud, saran pa zatim amur, tolstolobik, klen, grgec (bandar), linjak, mnostvo bele ribe: srebrni karas (babuska), deverika, bodorka (zutooka), beovica.

Inace, opstine Aleksinac i Razanj koriste vodu iz Bovanskog jezera za pice. Sto se tice opstine Sokobanja ona je u prethodnoj 2001. ucinila puno na ocuvanju kvaliteta vode reke Moravice, te je u oktobru 2001. ponovo ozivela i pustila u rad postrojenje za preradu otpadnih voda, deponija koja je bila nadomak Moravice se gasi i zatvara. Klanica koja je bila jedan od retkih zagadjivaca je prikljucena na kolektor, tako da slobodno mozemo reci da ce vode Moravice i Bovanskog jezera u narednum godinama biti jos cistije.

Sto se tice uslova pecanja na Bovanskom jezeru, moramo pomenuti da ovim vodama gazduje Savez organizacija sportskih ribolovaca «Juzna Morava II» sa sedistem u Nisu, cijim gazdovanjem ribolovci Sokobanje nisu zadovoljni. Inace «Juzna Morava II» je zakupila ovo jezero tako da je zvanicni vlasnik Bovanskog jezera do 2005.god.