Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Plutaju bez dozvole

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 SPLAV-RESTORANI, ploveća postrojenja, gliseri i čamci na Savi i Dunavu bili su u subotu na meti republičkog inspektora za bezbednost plovidbe. Ova nenajavljena kontrola obavljena je u prisustvu predsednika Komiteta za bezbednost saobraćaja i ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića.
- Inspekcija i policija besprekorno rade posao - utisak je ministra Mrkonjića nakon ove, kako kaže, „tajne“ kontrole. - Dobro je da se ove inspekcije obavljaju redovno, ali moramo biti energičniji u čišćenju obala, dosta je starih brodova, smeća koje bi trebalo ukloniti. Obala mora da se očisti jer je zlata vredna za Beograd.
Prema rečima Jovice Golubovića, republičkog inspektora u Lučkoj kapetaniji Beograd, od ukupno 176 splav-restorana u zoni glavnog grada registrovano je svega sedam.

 


 


- Više od 90 odsto nema važeću plovidbenu dozvolu - navodi Golubović. - Zakonski rok da se pribave potrebni papiri je 30 dana. Kada taj rok prođe, Lučka kapetacija Beograd piše rešenje o zabrani korišćenja i slučaj prosleđuje nadležnom sudiji za prekršaje. Nakon toga se plovni objekti brišu iz upisnika plovećih postrojenja Lučke kapetanije Beograd. U ovoj godini podneli smo čak 170 prijava, ali za uklanjanje objekata nije nadležna Kapetanija već Beograd, čiji su komunalni inspektori dužni da izdaju rešenja za uklanjanje.
Splavovi se, kaže Golubović, nagomilavaju 20-30 godina i na Savi i na Dunavu i niko ništa konkretno nije preduzeo što se tiče stacionaže plovila i načina kako treba da funkcionišu. Lučka kapetanija je, tvrdi, svoj deo posla odradila. Pre dva meseca imali su veliku akciju i popisali sve objekte na Savi i Dunavu.
- Najveći problem zbog čega mnogi splav-restorani nisu registrovani je porez - ističe Golubović. - Trenutna cena po kvadratu za godinu dana je 3.710 dinara, a maksimalno umanjenje je 30 odsto za objekte stare više od 10 godina. Dok se Lučkoj kapetaniji ne priloži dokaz o plaćenom porezu, uz važeći tehnički pregled i dokaz o vlasništvu ne može da se izda plovidbena dozvola. Zbog visokih poreza ove godine je za 50 odsto manje registrovanih čamaca visoke kubikaže.
Milan Gogić, direktor restorana „Principal“ na novobeogradskoj obali Save, koji je uspešno prošao kontrolu, ističe da bi inspekcijski pregledi trebalo da budu češći, efikasniji i rigorozniji.
- Mnogo je toga na rekama što ne ispunjava određene bezbednosne norme, dovode se u opasnost i gosti i radnici i mi podržavamo ovakve akcije resornog ministarstva - navodi Gogić. - Infrastruktura, koja prati ove objekte mogla bi da bude bolja, a o čistoći bi i sami vlasnici mogli da povedu više računa. Saradnja sa državnim institucijama je vrlo korektna

ZA GAZELU 10 MESECI
BEOGRADSKIM vlastima 15. septembra biće dostavljen predlog kako će biti organizovati saobraćaj u vreme rekonstrukcije Gazele, najavio je juče ministar Mrkonjić.
- Protokol koji je potpisan pre godinu dana između Beograda i „Puteva Srbije“ o učešću grada u tom projektu biće ispoštovan što se tiče Republike, nadam se i grada - naveo je Mrkonjić. - Još se čeka odluka banke koja kreditira posao da je raseljavanje nehigijenskog naselja urađeno kako treba. Republika i grad moraju zajedno da rade na tom projektu i neću da ulazim u besmislene polemike. Za završetak radova unutar Gazele potrebno je oko deset meseci, a rok za završetak kompletnog posla je 22 meseca. Posao je poveren „Štrabagu“. Ukoliko Gazela bude zatvorena, jedna ili dve trake će sigurno biti slobodne i to se odnosi samo na vreme asfaltiranja.