Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

„Brod straha“ isplivao nakon 400 godina

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iz reke Temze je „isplivala“ vekovima čuvana tajna o nestanku broda "Cherabin". Gusarsko plovilo koje je širilo strah, prema saznanjima naučnika Univerzitetskog koledža u Londonu, potonuo je 1603. godine u olujnom nevremenu. Tim naučnika je nakon višegodišnjeg istraživanja uspeo da pronađe gusarski brod na dnu Temze, za koji se prema prvim procenama smatra da je potonuo pre oko 400 godina, piše Dejli mejl.

Brod nazvan "Cherabin", plovio je iz Engleske u Tursku 1603. godine po olujnom vremenu, kada mu se gubi svaki trag.

Poznato je da je Temza bogata arheološkim materijalom, i nedavno je na tome planski rađeno i popisani su predmeti od istorijskog značaja za kulturnu baštinu, ali se niko nije nadao ovakvom otkriću.

Više od 10 godina, naučnici predvođeni doktorom Gustavom Milnom, počasnim predavačem na Univerzitetskom koledžu u Londonu, na katedri za arheologiju, analizirali su korito reke i uspeli da uoče artefakte, koji su ih naveli da pretraže okolinu i nađu grede i druge delove broda koji je širio strah.

Brod "Cherabin", prema navodima iz istorijskih spisa, imao je dozvolu da gusari, odnosno da napada brodove britanskih rivala i da krade njihov tovar.

Veruje se da je na brodu u trenutku potonuća bilo manjih količina bakra, srebra i zlata, zajedno sa srebrnim svećnjacima, kadionicama za tamjan i peharima.

Rečno blago se, nažalost, ne nalazi u muzejima, nego u privatnim zbirkama, daleko od očiju javnosti. Prema saznanjima stručnjaka, privatne zbirke su izuzetno bogate arheološkim ostacima od praistorijskog doba do danas.