Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Jezero Moharač

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Jezero Moharač, veštačka akumulacija nastala pregrađivanjem istiomenog potoka, nalazi se u blizini Erdevika u zapadnom Sremu, na putu za selo Vizić. Površine oko 60 hektara, dugačko oko 2,5 kilometara i prosečne širine 400 metara, jezero je pravi raj za ribolovce i ljubitelje prirode.

Nacionalni park “Fruška gora”, u čijem sastavu se nalazi jezero, poribilo je jezero amurom, tolstolobikom, šaranom, smuđem, dok u jezeru plivaju i krupni somovi, babuške i štuke uz mnogobrojne vrste bele ribe. Za ribu iz Moharača svi tvrde da je jedna od najukusnijih i najzdravijih. Razlog: jezersku vodu nema šta da zagadi, okružena brežuljcima i šumom, dovoljno daleko od septičkih jama, voda je prozirna i smaragdno zelena.
Bogatstvo ribom, a zabeleženo je da je ovde upecan svojevremeno evropski rekorder, šaran od 42 kilograma, posledica je i brižljivog čuvanja jezera, na kojem je, dve godina nakon poslednjeg poribljavanja prvi put dozvoljen ribolov i odnošenje ribe iz jezera. Do sada nije bilo privrednog izlovljavanja ribe.

Na obali, obrasloj rogozom i trskom, mesta za pecanje brižljivo su uređena i održavana - svako svoje čuva ljubomorno. Oprema za pecanje je prvoklasna - rod podovi, indikatori, velike čuvarke i strpljenje i ulov ne može da izostane. Ovde se pecanje u mnogome razlikuje od onog na ribnjacima, pošto je podvodni teren savršen za šarane - potopljena stabla i granje čine ambijent u kome raste predivna riba, a koji pak stavlja na test svu domišljatost i veštinu pecaroša.

Jezero vodom napaja izvor Kosjača, a voda u jezeru je mineralna.

 

 

 

 

 

 

 

U blizini jezera se nalaze bazen za kupanje i izvor lekovite mineralne vode koja leči kožne (ekceme) i druge bolesti a nalazi se u predelu šume.