Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

DIVOVI Ovako danas izgledaju davno zaboravljeni betonski brodovi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beton kao materijal za pravljenje brodova možda je najbizarniji izbor za konstrukciju plovila ikada napravljen. Iako su brodovi vekovima pravljeni od drveta, beton je u jednom momentu izabran tokom svetskih ratova zbog nedostatka materijala. Brodovi od betona su pravljeni jer je u tom momentu čelik bio izuzetno skup i ne tako dostupan. Mnogo pre Prvog svetskog rata, 1848. godine, Džozef Luis Lambot, pronalazač pojačanog betona, započeo je malu i kratku industriju izgradnje betonskih brodova.

Svakako, to nije bio najidealniji materijal za izgradnju plovila, jer su bili izuzetno teški i trošili su mnogo goriva. Ako bi se nečim probio trup, brod bi vrlo brzo tonuo. Mornari Prvog svetskog rata su ih zvali "plutajuće grobnice".

Najveći od njih bio je naftni tanker iz 1919. godine dug 130 metara. Danas, njegova polupotonula olupina stoji kod Galvstona u Teksaškom zalivu. Američki predsednik Vudrou Vilson odobrio je konstrukciju 24 plovila od betona za ratnu mornaricu, ali nijedan nije bio gotov na vreme.

Kada je bilo gotovo 12 plovila, Prvi svetski rat se već završio, a brodovi su prodati privatnim kompanijama koji su ih koristili kao skladište.