Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Brodogradnja

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Brodogradnja je grana transportne industrije, tj. mašinske industrije koja obuhvata izgradnju i remontovanje morskih, jezerskih i rečnihbrodova, čamaca, jahti, kao i pontona i u novije vreme i naftnih platformi.

RAZVOJ

Gradnja plovnih sredtava postoji od davnina (Kina, Japan,Sredozemlje). Prvi parobrod konstruisao je Francuz Robert Fulton početkom XIX veka a prva plovidba preko Atlantika bila je 1819. godine od grada Savana u SAD do Liverpula i trajala je 25 dana. Najveći uspon brodogradnja je dostigla pronalasakom motora sa unutrašnjim sagorevanjem, nakon Drugog svetskog rata, a pravi procvat bio je tokom 1980-ih, nakon čega beleži značaja pad u proizvodnji. Danas je 2/3 brodova na dizel pogon, dok se ostatak još uvek kreće pomoću pare. Od svega toga čak 40% su tankeri koji prevoze naftu.

BRODOGRADNJA U SVETU

Najveći proizvođač brodova do sredine 1950-ih godina bila je Velika Britanija — stara brodograditeljka sveta, da bi već 1956. njeno mesto zauzeo Japan. Poslednjih godina primat u svetu drži Južna Koreja — nova brodograditeljka sveta. Najveće brodogradilište na svetu je Hjundai, koja između ostalog proizvodi i automobile. U SAD i Evropi brodogradnja je od 1975. godine u krizi. Novija proizvodnja koja se odnosi na naftne platforme, suvereno je u rukama  Singapura, dok za evropske potrebe vodeću ulogu imaju brodogradilišta u Velikoj Britaniji.

BRODOGRADNJA U SRBIJI

Brodogradnja u Srbiji je slabije razvijena. Pravljenjem brodova se bave brodogradilišta u Bezdanu, Apatinu, Novom Sadu, Mačvanskoj Mitrovici, Zrenjaninu i Beogradu, a remontom se bavi brodogradilište u Kladovu.


Izvor: www.wikipedia.org