Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dubinski ribolov

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Dubinski ribolov je uz pecanje na plovak najzastupljenija tehnika ribolova kod nas. Najčešće se primenjuje na brzim vodotocima, zbog nemogućnosti drugačije prezentacije, kao i kada pecamo na velikoj udaljenosti od obale, nedostupnoj drugim tehnikama. Dubinskim ribolovom hvataju se ribe koje žive i hrane se na dnu, ili pri dnu.

U tu grupu spadaju biljojedne vrste, šaran, babuška, deverika i druge vrste bele ribe, svaštojedi poput kečige i mrene, ali i grabljivice kao što su  štuka, smuđ i som ... Praktično svaka vrsta ribe može se loviti ovim metodom u određenom delu godine, i određenim vremenskim uslovima.

OTEŽANJE

Najčešca greška kod dubinskog ribolova je postavljanje preteškog ili previše lakog olovnog otežanja. Ukoliko je olovo previše lako vodeni tok će ga povlačiti ili kotrljati po dnu (što je vidljivo po pomeranju vrha štapa slično udaru ribe samo manje energično) što nam onemogućava kako kontrolu aktivnosti ribe, tako i mogućnost njegovog kačenja za neku podvodnu prepreku. Ukoliko nam je olovo previše teško, smanjićemo osetljivost štapa, pa time i teže primetiti aktivnost ribe.

ŠTAP I ČEKRK

Pri dubinskom ribolovu izbor dužine i akcije štapa zavisi kako od ribe koju tražite tako i od uslova vode na kojoj pecate. Ukoliko lovite sitnu belu ili kakvu drugu ribu treba će vam osetljiviji štap dužine 2m do 2,7 m (u zavisnosti od priobalnog rastinja, kako bi mogli neometano zabaciti, i isto tako izvući ribu) težine bacanja 20-60 g, opet u zavisnosti od težine olova koje koristite. Mašinica je dovoljno da može da primi 100m najlona 0.3-0.35mm. Ukoliko pecate krupniju ribu, poput šarana ili soma, treba koristiti značajno robusniji pribor. Pune dvodelne štapove 2,7-3,3 m težine bacanja i do 150g, krupne mašinice kapaciteta i do 200m najlona 0,6 mm. Olovo prilagodite uslovima na vodi, a udice ribi koju očekujete. Ukoliko lovite biljojedne vrste vrlo je efikasno koristiti hranilice umesto olova, kako bi laganim otpuštanjem hrane privukle ribu i sa poprilične udaljenosti.

MONTIRANJE SISTEMA

Udica se montira u zavisnosti od uslova na vodi, pa ukoliko ima dosta porvodnih prepreka, kao što su kameniti tereni, ili ukoliko lovimo na živu ribu najbolje je montirati je na 30-40cm iznad olova, dok pri lovu na čistijim terenima, treba montirati ispod udice, kako bi mamac ležao na dnu. Neki ribolovci često love sa dve udice na sistemu, jednom iznad i jednom izpod olova, što je često vrlo praktično jer nam daje mogućnost da ponudimo različite mamce i na različitim dubinama, kako bi videli za šta je trenutno riba najraspoloženija. Ipak ovakav sistem dovodi do čestih kačenja za podvodne prepreke i, samim tim, gubljenja sistema i ulova.


Izvor: www.wikipedia.org