Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

RAZNI SAVETI

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

VREME

Kada je vedro a Mesec oko sebe ima senku (obruč) sutra će duvati vetar. Žuto-crveni zalazak sunca sa horizontom na kome se naziru niski oblaci bez oblika i forme takođe predskazuje loš sutrašnji dan. Loše vreme predskazuje i treperenje zvezda, dalek vidik, prenošenje odjeka, komešanje raznih vrsta oblaka, izostajanje jutarnje rose, zapadni i južni vetrovi. Ako vam vetar duva, recimo sa istoka a na istoku se nalaze niski sivi oblaci (nimbostratusi) ili se nebom valjaju neki crni i mrki oblaci (kumulonimbusi) budite uvereni da će uskoro biti kiše i nepogode.

Ponašanje životinja

Ptice su genetski programirane za otkrivanje promena vazdušnog pritiska konkretno približavanjem promene ka niskom pritisku. Poznato je da laste u niskom letu nagoveštavaju kišu, dok njihov visok let znači suvo vreme.

Na sat-dva pre pljuska ptice lete veoma nisko loveći tako bubice koje je pritisak vazduha naterao da budu bliže zemlji. Ako se tada ipak na visini vidi neka ptica onda je njen let veoma brz, uplašen i sa znacima očigledne žurbe da nađe sklonište.

Takođe uzastopno graktanje vrana siguran je znak nadolazeće kiše.  Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca primetili su promene u njihovom ponašanju pre oluja, naročito sa grmljavinom. Tako psi na primer uporno "njuškaju" vazduh pred promenu vremena. Od insekata, peckanje muva pred kišu.

Ako primetite dim iz dimnjaka ili vatru - posmatrajte. Predznak lošeg vremena je rasipanje dima odmah po izlasku iz dimnjaka ili sa ognjišta. Kada se dim lepo, pravolinijski izdiže u vis, budite uvereni da narednih 24 časa neće padati kiša. Sitni, lepo formirani oblaci koji su vrlo visoko (cirusi i cirostratusi) sigurni su predznak lepog vremena. Oblaci "prognozeri" mogu biti i nešto veći (cirokumulusi), ali su obavezno svetli ili kao sneg beli.

Pomoću barometra se može jako sigurno predvideti stabilnost vremena. Ravnomerno lagano povećanje pritiska tokom čitavog dana obećava duži period lepog vremena. Povećanje za 4-6 mm tokom 6 sati označava kratko prolepšanje. Brzo opadanje pritiska znači pogoršavanje vremena. Lagano opadanje tokom 24 časa prouzrokovano je povećanim zagrevanjem vazduha i ne znači pogoršavanje vremena. Ponavljanje pada i povećanja pritiska, pokazuje nestabilno vreme.

TROVANJA

Do trovanja dolazi kada se udišu otrovni gasovi ili pare, jedući otrovne biljke ili životinje ili pokvarenu hranu, kao i lekovima, alkoholnim pićima ili raznim pesticidima kojima se prska voće i povrće.

Biljna hrana

Kada je u pitanju biljna hrana, uzrok trovanja su najčešće divlje biljne vrste i to pre svih: otrovne pečurke! Preventiva je dobro poznavanje pečuraka i razlikovanje jestivih od otrovnih vrsta.

Vreme pojave opštih znakova trovanja zavisi od vrste pečurke. Prvi znaci se obično jave 1-6 časova posle unošenja u organizam, i to su: bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proliv, grčevi i bunilo. Temperatura tela je najčešće normalna. Kod nekih vrsta pečuraka (zelena i bela pupavka) smrtnost nastupa u periodu 2-8 dana (procent smrtnosti 50-100%), a kod nekih (muhara, panterovka, ludara…) možete i sami ozdraviti posle nekoliko dana uz ispiranje želuca (procenat smrtnosti 2-24%).

Ukoliko primetite prve znake trovanja, odmah treba pristupiti ispiranju želuca. Najpre se izazove povraćanje - guranjem prsta u grlo, draženjem resice, čašom slane vode… a nakon toga se ispira želudac. Sredstva za čišćenje želuca i creva: ricinus, gorka so, prašak životinjskog uglja ili bele gline, jaka crna kafa, topli napici. Posle ukazane prve pomoći, ako postoje uslovi potražiti medicinsku pomoć.

Trovanje biljkama je daleko blaže ali ne i manje neprijatno. U otrovno divlje bilje pored ostalih spadaju: tatula, bunika, čemerika, kukuta, đurđevak, zova… Opšti znaci trovanja su gađenje, vrtoglavica, bolni prolivi, poremećaj vida, u težim slučajevima poremećaj rada srca i disanja. Otrov se najčešće brzo izbaci iz organizma, a kod većine biljaka se otrov prženjem i kuvanjem uništava. Prva pomoć je ista kao i kod trovanja pečurkama.

Hrana životinjskog porekla

U našim uslovima je veoma malo hrane životinskog porekla koja je sama po sebi otrovna. U većini slučajeva je u pitanju hrana koja je privremeno postala opasna ali se pravilnim pripremanjem otrov može uništiti. Najveću opasnost predstavlja nepravilno pripremanje i upotreba zaražene i pokvarene hrane.

Stalno otrovni izvori hrane su: nadbubrežne žlezde, krv jegulje i murine, školjke-dagnje, koža kod paklara (rečna i morska). Privremeno otrovna hrana je meso ribe u sezoni mrešćenja: mrena, štuka, grgeč, smuđ i dr. Prva pomoć je ista kao i kod trovanja pečurkama: povraćanje, ispiranje želuca i upotreba sredstava za čišćenje.

Pokvarena, zaražena i zatrovana hrana

Trovanje ovakvom hranom je najčešće. Hrana koju redovno koristimo u ishrani, usled različitih uslova, može promeniti svoje osobine i postati opasna za dalju upotrebu. A uzroci mogu biti:

-nedovoljno kuvana, pečena ili pržena hrana,-

-hrana koja posle pripremanja stoji na toplom mestu duže vremena (3 časa i više) ili se ponovo podgreva. Posebno su opasna jela od mlevenog mesa i u konzervama,-

-jela i napici spremani i čuvani u metalnim posudama (od bakra, pocinkovanog lima i dr) koje nisu emajlirane, zaštićene od rastvaranja metala i mešanja sa hranom,-

-hrana koja se sprema od voća i povrća skoro prskanih sredstvima za zaštitu bilja.

Znaci trovanja hranom zatrovanom metalima ili nekim hemijskim sredstvima (pesticidima) javljaju se u vremenu od par minuta do dva sata. Ukoliko je hrana pokvarena ili zagađena klicama, prvi znaci trovanja se mogu pojaviti u roku od 2 do 24 sata. Simptomi su jednaki: muka, bolovi i grčevi u trbuhu, povraćanje, proliv, ponekad groznica i povišena temperatura.

Prva pomoć se sastoji u izazivanju povraćanja i ispiranju želuca. Posle povraćanja popiti pola litre (i više) mlake vode i ponovo izazvati povraćanje. Zatim uzeti sredstva za čišćenje (ricinus, gorka so, bela glina…) pa onda kafu ili čaj. Prvi dan se ne uzima hrana već samo čaj, a kasnije se može preći na uobičajenu ishranu. Sve vreme uzimati dosta tečnosti.

Vađenje krpelja

Krpelj pada sa grana na čoveka ili životinju i zakači se, tada probajte sledeće: parčem konca zavežite čvor oko krpelja na vratu i uvrćite konac postepeno stežući omču. Vrlo brzo kada ga konac uvrne u koži, krpelj ispada napolje a da ne ostavlja otkinute delove tela (glavu). Crvenilo na koži ostaje još dan-dva i i izgubi se, a ako se ne izgubi i crveni rub počne da se širi obavezno se javite lekaru.

Vađenje bodlji
Trn u koži najbolje se vadi tako što sipate vrelu vodu u flašu, zatim grli
ć flaše stavite na mesto gde je trn u koži i sačekajte da para omekša kožu. Potom ćete iglom lako izvaditi trn.

(delovi priručnika Nebojše Manojlovića)

(11zodiac11)