Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kako s dizelom?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Deset stvari o dizelskoj mehanici koje bi svaki vlasnik broda MORAO znati

 

Dizelska mehanika nije nešto što bi trebalo predstavljati težak problem. U stvari, svi vlasnici brodova s dizelskim motorima mogu, a i trebali bi, naučiti osnove o upravljanju i održavanju svojih motora. Da bi dobro radili, dizelski motori trebaju čisto gorivo, čisto ulje i puno zraka. Rutinsko održavanje osigurat će godine sigurnog rada i držati na miru vašeg uvijek zaposlenog mehaničara.

1. Ne mazite svoj motor.
Dizeli ne vole besposličariti u praznom hodu ili raditi na na malim brzinama; oni vole težak rad pod opterećenjem. Dizelski motor koji je primjereno održavan može satima i danima raditi na krstarećim brojevima okretaja. Što je to krstareći broj okretaja? Općenito, to je oko 75 do 80 posto maksimalnih brojeva okretaja koji su definirani u uputstvima za upotrebu. Radeći na krstarećim o/min nakon samo par minuta inicijalnog zagrijavanja, motor bi trebao pogoniti brod razumnom brzinom s minimalnom bukom i malim harmoničnim vibracijama. Pri tom režimu također se maksimalizira ekonomična potrošnja – motor je dovoljno topao da ostane na najučinkovitijoj radnoj temperaturi a neće biti izmoren radom – što mu ujedno povećava radni vijek.

Međutim, krstareći broj okretaja varira od motora do motora. Volvo-Penta, na primjer, preporuča na nekim svojim većim motorima da budu pogonjeni oko 200 o/min ispod "dostupnih maksimalnih o/min." Tro-cilindrični Yanmar dizel ima nazivni maksimalni broj okretaja od 3.600. Motor se rutinski vozi na 2.800 o/min (75 do 80 posto od maksimalnog broja okretaja), što recimo jedrilici od oko 5,5 tona daje brzinu od 6,5 čvorova, s potrošnjom goriva od približno 2 litre na sat.

Posebno bi trebalo paziti da motor na duže vrijeme ne radi u praznom hodu. Pri tim brojevima okretaja izgaranje goriva je nepotpuno u usporedbi s krstarećim o/min, tako da radom u praznom hodu samo bespotrebno trošite gorivo. To također ubrzava habanje motora, zbog taloženja gareži i čađe na ventilima motora i u ispušnom sustavu. Radeći na optimalnim brojevima okretaja te se stvari ispuhuju van. Međutim, nakon normalnog rada poslije nekoliko sati, kratko hlađenje u praznom hodu je korisno. Par minuta je dovoljno.

2. Dajte svom motoru čisto – ne onečišćeno – gorivo.
Dizelski motor mora imati čisto gorivo. Gorivo je "onečišćeno" kad sadrži vodu, talog ili druge krute tvari. Gorivo također može sadržavati biološke organizme. Da bi minimalizirali onečišćenje, ne spremajte svoj brod preko zime ili da tjednima stoji s tankovima samo napola punim. Kad je tank goriva pun, minimalizirate kondenzaciju vodene pare na unutarnjim stjenkama tanka, pa tako smanjujete obujam kondenzatnog unosa u sustav goriva. Dizelsko gorivo koje miruje kroz duže vremensko razdoblje u tanku goriva postaje hranjiva podloga pogodna za jači razvoj mikroorganizama.

Kako dizelski motori imaju malu toleranciju za onečišćeno gorivo, filtriranje je ključno. Vaš je motor, naravno, opremljen vlastitim filterom za gorivo, a na dnu tanka trebala bi biti mala fina mrežica na ulazu u cijev za gorivo. Na kraju se preporuča još jedan dodatni filter goriva. Taj bi trebao biti visokoučinkoviti element namjenjen specijalno za dizelsku funkciju, kao Racor ili Dahl filteri. Ovaj bi filter također trebao biti vodeni separator koji omogućuje separaciju vode s dna filterske zdjele prije nego se u njoj akumulira dovoljno vode koja će onda kroz dovode goriva doći do injektora, gdje će zamalo zaustaviti, ako ne i oštetiti, motor. Ovaj filter za separaciju vode trebao bi biti primarni (prvi) filter kroz koje će proći gorivo iz tanka. Filteri montirani na motoru trebali bi biti sekundarni.

Ulošci svih filtera, uključujući one koji hvataju talog, mulj i organske tvari trebali bi se mjenjati nakon svakih 75 do 100 sati rada motora ili jednom godišnje, ovisno što dođe prije. Na starijim brodovima ili onima koji vjerojatno imaju onečišćeno gorivo, te bi se izmjene trebale raditi još češće. Uvijek imajte na brodu rezervne uloške filtera.

3. Ne plovite s praznim tankom.
Treba znati koliko vlastiti brod troši goriva (litrara na sat) i kapacitet tanka goriva, kako bi se točno izračunao domet broda između dva punjenja. Ne treba odgađati punjenje gorivom kada će do slijedeće benzinske postaje tank biti skoro sasvim prazan. Zadnjih 20% goriva bi trebala biti rezerva. Plovidba sa skoro praznim tankom goriva povećava šansu da će pumpa goriva povući talog, mulj i ostale kontaminatore s dna – a možda čak i zrak – u cijevi dovoda goriva. Ako niste sigurni da je doseg plovidbe dovoljan za bezbrižno krstarenje između dvije benzinske pumpa, budite konzervativni: uzmite koji kanister s rezervnim gorivom. Nikada se ne može imati previše goriva, osim ako brod zahvati požar.

4. Kako ispustiti zrak iz sustava za gorivo
Zrak je u sustavu goriva životna činjenica. Tipični sustav goriva ima vakuumsku pumpu koja uzima gorivo iz tanka, provuče ga kroz pumpu i onda pošalje prema filterima i injektorima, gdje injektorska pumpa šalje gorivo zasebno u svaki cilinder za izgaranje. Kad god se dovod goriva otvori između tanka i motora (npr. kod promjene filterskog uloška), zrak ulazi u sustav. Zrak također može ući u dovodni sustav goriva kroz napuknute brtve i zaptivke, loše namještene konektore i stezne obujmice, kroz odvodnu cijev u tanku, itd. Ovaj se zrak mora ukloniti, jer će svaki i najmanji mjehurić blokirati protočnost goriva, što će spriječiti startanje motora ili će biti uzrok prekida rada već upaljenog motora.

Da bi uklonili zrak iz sustava dovoda goriva, potrebno ga je ispustiti iz motora u slučaju da motor u sebi nema automatski ventil za odzračivanje, jer se motor ne može nositi sa zrakom. U priručniku za upotrebu treba vidjeti gdje se na pojedinom motoru nalaze odgovarajuče točke za odzračivanje (pametno ih je označiti lakom za nokte kako bi se lako pronašle).

Ako motor ima dovoljno mjesta za pristup (a trebao bi), sam postupak odzračivanja je jednostavan i svi bi ga vlasnici trebali znati napraviti. Pomoću uputa za upotrebu motora, to je vrlo lako naučiti.

Još malo na temu zraka: Kada radi na bilo kojem broju okretaja, dizelski motor treba ogromne količine čistog zraka koje će podržati sagorjevanje. Ovaj se zrak šalje u motor kroz filter. Periodično, taj bi se filter trebao oprati u nekom otapalu ili petrolejom ako je uložak metalno-mrežasti, ili zamjeniti ako je iz papira ili tkanine. Čak i malo smanjen slobodan protok zraka dramatično će smanjiti radne performanse motora.

5. Budite ustrajni kod provjere ulja i uljnog filtera.
Dizelski su motori grubi prema ulju i obično zahtjevaju češće promjene ulja i uljnih filtera u odnosu na benzinske motore. Slijedite upute proizvođača za preporučene servisne intervale – većina sugerira promjenu ulja i uljnog filtera nakon svakih 75 do 100 sati rada; neki pak predlažu promjene nakon svakih 50 sati. Nemjenjanje ulja vjerojatno je jedna od glavnih uzroka ubrzanog trošenja motora i kvarova. Promjena ulja jedna je od najjednostavnijih radnji koje treba napraviti. Kada se mjenja ulje, potrebno je izmjeniti i uljni filter. Na brodu treba uvijek biti rezervni uložak. Kod mjenjanja ulja, potrebno je koristiti mjerač razine ulja za provjeru razine. Napunite ulje do vrha, ali nikad ne pređite gornju oznaku razine; više NIJE bolje.

Novo ulje je zlatne ili smeđe boje. Međutim, nakon što nekoliko minuta kruži u motoru, ono pocrni zbog gareži, pepela, kiseline, nečistoća i ostalih ugljičnih nusprodukata izgaranja dizelskog goriva. To je normalno, i samo po sebi, nedovoljno da potvrdi promjenu ulja.

6. Minimizirajte rizik od vatre.

Dizelski motori jako vibriraju, a tipični brodski dizelski motor na sebi ima puno priključenih električnih instalacija i gibljivih crijeva. Vremenom obujmice popuste i padnu, a električne žice i gibljive cijevi se otkvače. Ako takva žica ili gibljiva cijev (npr. primarna žična armatura, ili napajanje pumpe za gorivo, ili gibljiva cijev hidraulične pumpe) dođu u kontakt s vrućim ispušnim razdjelnikom, bilo što od navedenog može prouzročiti požar.

S vremena na vrijeme kontrolirajte motorni prostor zbog ovih potencijalnih rizika. Dodajte zaštitu protiv habanja, zamjenite istrošenu izolaciju i dodajte dodatne obujmice po potrebi. Gdje je potrebno, promjenite sve žice i gibljiva crijeva.

7. Naučite kako ukloniti kvar na rashladnom sustavu

Kako je pregrijavanje uobičajeni problem kod dizelskih motora, trebali bi se upoznati sa sustavom za hlađenje vašeg motora. Najčešće, jednostavni uradi sam popravci ili zamjena s rezervnim djelovima uštedit će vam vrijeme i novac.

Kada se motor pregrije, prvo treba provjeriti istjecanje morske vode.

Ako voda ne teče ili samo kaplje, najvjerojatniji uzrok pregrijavanja je:

● Zatvoren dovod vode.

● Dovod vode je blokiran izvana. Provjeriti da plastična vrećica, grumen morske trave ili nešto drugo ne začepljuju usisni otvor.

Filter je začepljen talogom, pijeskom, travom ili živim organizmima (meduze, alge).

Ako protok vode postoji ali je smanjen, uzrok može biti:

● Oštećen impeler pumpe morske vode. Ako je impeler potpuno uništen, protoka neće biti. Impeler se mora zamjeniti jednom godišnje ili najviše svake dvije, jer lopatice s vremenom postaju krhke i mogu pupucati. Također se mogu istrošiti vrhovi lopatica, što smanjuje funkcionalnost impelera.

● Izmjenjivač topline je prljav ili začepljen talogom i ostalim naslagama. Ponekad uklanjanjem završne kape izmjenjivača topline može otkriti uzrok pregrijavanja. Cijeli rashladni sustav morskom vodom periodično treba isprati da bi se uklonila sol i nataložene tvari. Katkada će biti potrebno izmjenjivač topline skinuti i očistiti u kipućoj kiseloj kupki da se očiste njegovi vodeni kanali. Nakon toga izmjenjivać će biti "kao nov".

● Ispušno koljeno je začepljeno čađom, smanjujući protok vode i ispušnih plinova. Rutinski pun gas bez tereta, za razliku od dugih razdoblja pri malom broju okretaja na malim brzinama, pomoći će u rješavanju tog problema.

Ako je protok normalan, tada se treba sumnjati u neki od slijedećih razloga:

● Termostat se zaglavio i vjerojatno ga treba zamjeniti (opaska: neki će dizel motori raditi dobro – privremeno – bez termostata). Važno je znati da su dizel motori najučinkovitiji kad rade na visokim temperaturama: temperatura sredstva za hlađenje od 82°C nije ništa neuobičajeno.

● Razina sredstva za hlađenje je niska (to bi trebala biti mješavina 50:50 antifriza i vode). Razina sredstva za hlađenje trebala bi se provjeravati rutinski, te ga dodavati po potrebi. Oprez: Skidati poklopac s rezervoara tekućine za hlađenje samo kada je ohlađena na dodir. Kada se ponovno zatvara, poklopac dobro zatvoriti da sustav bude zabrtvljen. Često nadopunjavanje sredstva za hlađenje sugerira da tekućina negdje curi i potrebno je dodatno pregledati sustav.

● Klinasti remen pumpe za vodu i alternatora je neispravan ili je ispao. Uvijek treba imati rezervni remen na brodu. Čak i novi remen zahtjeva ponekad ponovno zatezanje i to bi trebalo redovito provjeravati. Ako oko motora u blizini remena vidite finu tamnu "remensku prašinu", remen ili klizi ili je prezategnut. Da provjerite dobru zategnutost remena, prstom ga stisnite na sredini najdužeg dijela – zategnutost je dobra ako remen ima otklon od ½ inča (oko 1,3 cm).

● Motor je preopterećen: Oko propelerske osovine može biti omotano uže, dno broda je prljavo, oštećen propeler, itd.

Također, provjerite propuštanje zraka iz sustava hlađenja morskom vodom. Da li gibljiva cijev ima napuklinu ili je pukla? Je su li obujmice zategnute?

8. Dodaci gorivu.

Nakon što se dizelsko gorivo rafinira iz sirove nafte, ono je modificirano raznim aditivima da bi se smanjila čađa, spriječilo pretpaljenje, povećao cetanski omjer, itd. Neki dodatni aditivi mogu još više poboljšati gorivo, no postoje i određene iznimke. Mnogi mehaničari preporučuju slijedeće:

● Biocidi – oni ubijaju bakterije, gljivice, alge i ostale mikrobe u spremniku goriva. Također će spriječiti nastajanje mulja koji će kontaminirati spremnik, začepiti filter i dovod goriva.

● Lubrikanti (sredstva za podmazivanje) – oni produžuju život brtvama i prstenima motora. Suvremena dizelska goriva imaju smanjen sadržaj sumpora – sumporiti djeluju kao sredstvo za podmazivanje – pa se dodatkom aditiva može povećati podmazivanje.

● Stabilizatori goriva. Ovi aditivi sprečavaju "starenje" goriva i oksidaciju tijekom dugog skladištenja (npr. preko zime). No ako se neupotrebljavano dizelsko gorivo nalazi na brodu više od godine dana, preporučljivo je zamjeniti gorivo prije startanja motora.

Dvije mjere opreza kada se koriste aditivi za gorivo: (1) Slijedite upute na ambalaži. (2) Malo je bolje od puno.

9. Nadzor nad oštećenjima ispuha.

S vremena na vrijeme, kada motor radi, potrebno je nadzirati cjelokupni rad ispuha od motora do pražnjenja u more. Treba obratiti pažnju na istjecanja, bilo plinova bilo vode. Velika istjecanja bit će očita, ali rane znakove istjecanja zbog kapilarnih pukotina u cijevima i prigušnom loncu teško je odmah uočiti. Dizelski ispuh sadrži kiselinske sumporite i druge plinove koji mogu otrovati zrak unutar broda, a s vremenom, mogu uzrokovati koroziju susjedne metalne opreme. Kako bi otkrili takva mjesta gdje pušta zrak, tražite tragove u vidu crne gareži. Istjecanje vode također se mora odmah popraviti. Istjecanja se nikad ne poprave sama od sebe, pa se moraju naći što je prije moguće.

10. Pročitajte s razumjevanjem upute koje dobijete uz motor.

U slučaju novog broda, to je dio paketa literature koja se dobije od prodavača. Ako imate stariji brod, zatražite upute od proizvođača motora. Ako je motor star i više se ne proizvodi, pretraga Internetom često daje pozitivne rezultate. Ako ništa drugo, doznat ćete koliko često treba mjenjati ulje, vrsta sredstva za podmazivanje i slične korisne informacije. Također, u knjižarama postoje knjige o dizelskim motorima. Bitno je da budete upućeni u osnovne stvari održavanja i popravka, jer kad se motor pokvari, većinom ste negdje na otvorenom moru, oko vas puše jak vjetar, a more je poprilično nemirno.

Zaključak: Naučiti kako pravilno upravljati i održavati dizelski motor nije teško. Katkada se s malo znanja i umješnosti, uz pomoć jednostavnog alata, mogu sačuvati živci, novac i vrijeme.


Pregled i servis diesel motora:
● vizuelni pregled motora
● zamjena rashladne tekućine u sistemu hlađenja / za motore s vodenim hlađenjem (svake 2
godine)
● zamjena impelera pumpe morske vode / svakih 250 radnih sati motora; provjeriti stanje impelera na 100 – 150 h
● zamjena remena alternatora / po potrebi (vidi se kad je istrošen); provjeravati često zategnutost - ugib (1,3 cm)
● remen vodene pumpe / po potrebi
● motorno ulje / svakih 150 h, provjeravati nivo i viskozitet ulja svakih 15 dana (nikad ispod ½)
● ulje u inverteru (SAE 30-40) / početkom i krajem sezone, kontrolirati svakih 500 h
● filter za ulje / svake 2 izmjene ulja – promijeniti i filter
● filter za gorivo / svakih 200 h
● predfilter goriva / svake 2 izmjene filtera goriva – promijeniti i predfilter
● filter za zrak / jednom godišnje; zavisno od tipa filtera, očistiti kompresorom ili zamijeniti cijeli filter
● pumpa za gorivo (A.C. pumpa, pumpa niskog pritiska) / u sezoni - svakih 30 dana provjeriti funkciju"ručnog" dovoda goriva (olabaviti vijak na filteru goriva i pumpati ručicom dok gorivo ne krene)
● cink (anoda) na motoru / provjeriti svake godine; promijeniti kad je preko 50% istrošen
● podešavanje zračnosti ventila
● kontrola i pritezanje cijevi za dovod goriva na ubrizgačima
● pregled i pritezanje svih gumenih spojeva
● pregled i čišćenje ili zamjena filtera zraka
● kontrola i pregled elektropokretača (četkice, kolektor itd.)
● kontrola rada elektromotorne i ručne pumpe za gorivo i davača nivoa na spremniku goriva

 

Izvor: www.naucat.com