Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kako spriječiti krađu?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Tri stvari na koje lopovi ciljaju dok je brod vezan preko zime i kako sprijeciti nezeljen "posjet" ili kradju broda i opreme.

Brodovi spremljeni preko zime lako mogu postati mete lopova. Mnogi vlasnici dugo nisu ni svjesni da su žrtve krađe, sve do prvih proljetnih radova na brodu.

Tri najčešće ukradene stvari s broda preko zime su:

● Elektronika: Da izbjegnete krađu, skinite svu elektroniku i pohranite je kod kuće. Trud je vrijedan vremena utrošenog za taj posao. Ako je elektronika trajno instalirana, zapišite vlasničke informacije, uključujući model i serijske brojeve. Fotografije bi isto pomogle kod zahtjeva za potencijalnom naknadom štete od osiguravatelja.
● Vanbrodski motori: Mali motori bi uvijek trebali biti skinuti i pohranjeni na sigurnom. Veći motori trebali bi imati instaliranu bravu.
● Z-noge: Ponovno, najbolje ih je skinuti i spremiti, uz zapisivanje serijskog broja. Ako se neće skidati, treba instalirati sigurnosnu bravu.

Cijela igra je u prevenciji kako bi se odvratilo potencijalnog lopova – sve što se može napraviti da brod ili oprema postanu nezanimljivi lopovima glavna je poanta. Evo par savjeta:

● Ako brod spremate daleko od kuće, pazite da marina bude opasana sigurnosnom ogradom i kamerama.
● Ako brod spremate kod kuće, nemojte da ruda prikolice bude okrenuta prema cesti. Blokirajte prikolicu i skinite kotače, ili ih zaključajte. Stavite lokot na spojnicu.
● Dodavanjem osobnih oznaka na opremu pomoći će u identifikaciji i povratu ukradene opreme. Ako su očite, manje su privlačne.
● Ne ostavljajte svoj dingi u klubu ili marini nezaključane za duže vremensko razdoblje. Gumenjaci i jet ski plovila najčešća su meta.
● S vremena na vrijeme obiđite svoj brod preko zime. Ako niste u mogućnosti, zamolite svog prijatelja ili radnika marine da mjesečno pogledaju brod.
● Skinite cedulju “Na prodaju“, jer zimi privlači krivu vrstu pažnje i lopovu dajete mogućnost isprike da samo 'razgledava' brod.
● Ne zaboravite ni na četveronožne posjetitelje, koji bi mogli prezimiti na vašem brodu. Zatvorite veće ispušne cijevi i ne ostavljajte ljestve.

 

Izvor: www.naucat.com