Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Spasioci ispumpavaju naftu sa broda kod Novog Zelanda

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Spasilačke ekipe nastoje da ispumpaju naftu iz teretnog broda koji se nasukao na greben kod Novog Zelanda, u trenutku kada loši vremenski uslovi prete da ugroze operaciju sprečavanja daljeg izlivanja nafte.
Od kada se brod "Rena" nasukao pre 11 dana, iscurelo je skoro 350 tona nafte, koja je ubila oko 1.000 ptica.

Na trupu broda je velika pukotina, a zbog pogoršanja vremena najavljenog za ponedeljak veče postoji rizik da se brod prepolovi. Vojska je do sada uklonila više od 600 tona peščanog otpada natopljenog naftom, što je omogućilo vlastima da danas ponovo otvore delove plaža koje su blizu mesta gde se brod nasukao, preneo je AFP.

Na brodu, koji je plovio pod liberijskom zastavom, bilo je 1.673 tona nafte, a veruje se da je na njemu ostalo 1.346 tona. Šef spasilačke ekipe Brus Anderson rekao je da je odobrena akcija izvlačenja nafte tokom noći, ali da je brod nestabilan i da je važno osigurati da spasioci mogu biti sklonjeni ako to bude potrebno.

Nafta će biti ispumpavana brzinom od 20 tona na sat, što znači da bi operacija trajala nekoliko dana, što zavisi od više faktora, uključujući vremenske uslove i stabilnost broda. Brod nije bio na predviđenoj ruti kada je udario u greben, a novozelandske valsti optužuju kapetana broda da je pokušao da ide prečicom kako bi skratio put do luke Tauranga, na istočnoj obali Severnog ostrva.
 
Kapetan i oficir zadužen za navigaciju u trenutku udara optuženi su za upravljanje brodom na način koji je izazvao nepotrebnu opasnost ili rizik. Ukoliko budu osuđeni, preti im kazna od najviše godinu dana zatvora.
 
 
Izvor: www.blic.rs