Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

CG: Ribu pecaju - dinamitom

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U restoranima i na pijacama sve češće do potrošača stiže riba koja nije upecana na klasičan način. „Dinamitaši“ retko izlaze pred sudije, jer moraju da budu uhvaćeni na delu - kažu nadležni.

 

 

ULCINJ - Ribu koja je ulovljena dinamitom - ne kupujte.

Ovim rečima se šef policije u Ulcinju Rudolf Elezović obratio svojim sugrađanima i onima koji ribu troše u svojim domovima, a naročito vlasnicima ribljih restorana.

Poruka važi i za celo crnogorsko primorje, duž kojeg se distribuira riba koja je stradala od eksploziva, od Bojane do Boke Kotorske. A nje je sve više.

Elezović, ali i njegove kolege iz drugih centara južne obale, naglašava da je veoma teško „dinamitaša“ izvesti na sud. Treba da se argumentovano dokaže da je „zabacio“ u more ili reku eksploziv umesto udice.

Dinamitaš„ mora biti uhvaćen u momentu kada je kapisla sa fitiljom ili slična naprava „krenula“ iz njegove ruke ka vodi, koju je potom eksplozija podigla. A taj trenutak je zaista teško „snimiti“, jer krivolovci imaju svoje jake „obaveštajne službe“ koje ih na vreme upozoravaju na opasnost. U Ulcinju, ali i drugde uz obalu, dešava se da policija zaustavi „ribare“ čiji su čamci prepuni ribe. Na pitanje odakle im toliko ribe koja je, što je bilo očigledno, ubijena dinamitom, odgovaraju da su je našli kako pluta, ali i na samom dnu blizu obale. Navodno, pre nego što su oni naišli, nepoznate osobe su bacile eksploziv i pobegle. Uhvaćeni su samo „sakupili“ ubijenu ribu.

Jesenji dani, pogotovu oni puni oblaka, idealno su vreme za „dinamitaše“. Obilaze uvale i škrape, slabo pristupačne, ali i reku Bojanu i njenu deltu. Talasaju vodu, ubijajući ribu koja najčešće završava na trpezama poznatih restorana crnogorskog primorja.

U Ulcinju, gde je ovaj „zanat“ veoma u modi, kažu da eksploziv ne predstavlja samo opasnost za riblji i biljni svet na dnu mora (od detonacije strada sve živo, pa i riblja mlađ), već i za - ljude. Poslednjih godina nekoliko Ulcinjana je ostalo bez ruke i oka i s povredama drugih delova tela. Svi znaju, a niko ne može da dokaže da je uzrok - dinamit.

Eksplozivne naprave se lako nabavljaju (najčešće iz Albanije), nisu skupe, a zarada od ubijene ribe je prilična. Zato je sve više mladih koji su bez posla koji se bave nedozvoljenim biznisom. U Ulcinju, gde su nedavno organizovali okrugli sto posvećen ovom problemu, a kojem su prisustvovali predstavnici vlasti, nevladinog sektora, organizacija sportskog ribolova, kao i misije OEBS u Crnoj Gori, odgovorni iz MUP, od kojih se najviše očekuje u suzbijanju lova ribe dinamitom, poručili su da malo toga mogu sami da urade.

Kazali su da je nužna široka akcija u koju će biti uključeni maltene svi faktori, kako bi oni koji na ovaj način ubijaju i ribu i more shvatili da su usamljeni i da se oko njih plete mreža u koju će upasti.

 

DOBRO ORGANIZOVANI

 

 

NA području opštine Ulcinj su registrovali 35 dinamitaša. Zna se da se bave tim poslom, ali su veoma organizovani i teško im se ulazi u trag. Inače, Crna Gora ima veoma dobre zakone kada je ova krivična oblast u pitanju, koji ne zaostaju za evropskim. Potrebno je samo uhvatiti na delu onoga koji lovi dinamitom.

 

Izvor: www.novosti.rs