Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zbog niskog vodostaja Dunav bi mogao da se zamrzne!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SOFIJA - Plovidba Dunavom kroz teritoriju Bugarske zbog niskog vodostaja otežana je, ali za sada nema podataka o zaglavljenim brodovima.

 

Plovidba Dunavom kroz bugarsku teritoriju kritična je na ukupno 30 mesta, a najozbiljnije je stanje kod Batina, Vardima i Belena. Nivo vode kod Loma iznosi 100 santimetara, dok preporučljivi nivo za plovidbu iznosi između 176 i 180 santimetara.

Nivo vode kod grada Ruse je "minus 12" prema uslovnoj koti "nula", a prognoze su da se u naredna dva dana smanji za još pet santimetara, saopšteno je iz bugarske agencije za održavanje plovidbe Dunavom.

Iz bugarske Morske administracije saopšteno je da će plovidba Dunavom biti obustavljena u slučaju da nivo vode padne ispod 60 santimetara.

Sadašnji nivo reke najniži je od 2003. godine, kada je kod Vidina izmeren nivo dva metara ispod nivoa mora, a iz Morske administracije upozoravaju da će se Dunav zamrznuti ukoliko se tokom narednih dana, kako se očekuje, zadržati niske temperature.

Tridesetih godina prošlog veka Dunav je zamrzao u potpunosti, te su ljudi sa jedne na drugu stranu obale prelazili peške preko leda, dok je najniži vodostaj zabeležen 1947. godine.

Nizak vodostaj pričinio je velike štete brodarima, jer su firme, koje tradicionalno koriste vodni saobraćaj za prevoz žitarica i druge robe prinuđeni da koriste železnicu i drumska prevozna sredstva. Reka Dunav je dugačka 2.860 kilometara, a njena dužina kroz Bugarsku iznosi 471 kilometar.

 

Izvor: www.kurir-info.rs