Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Hrvati kriju naftne havarije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Drugi put ove godine, u Dunav kod Vukovara istekla ogromna količina nafte - Srbiju niko nije obavestio!

 

BEOGRAD - Dokle, bre, više?

Hrvati su po drugi put ove godine zatrovali Dunav, ali kao po običaju, nisu se setili da o tome obaveste prve komšije kod kojih rekom - stiže zagađenje.

„Ministarstvo vodoprivrede i Republička direkcija za vode 30. novembra nezvanično su obavešteni o havariji nastaloj kod luke u Vukovaru u Hrvatskoj. Nismo dobili informaciju da li je nafta u vodotoku i u kojoj količini. Preko sistema za ranu najavu akcidenata Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (ICPDR) - nismo zvanično obavešteni o predmetnoj havariji na Dunavu“, stoji u dopisu Ministarstva Kuriru o velikoj ekološkoj havariji u „lijepoj njihovoj“.

A istina je da je 30. novembra na Dunavu kod Vukovara uočena naftna mrlja po celoj širini Dunava i u dužini od 12 kilometara! Na sreću, rečni ekosistem sam se izborio sa ovom pošasti, tako da flora i fauna u Srbiji, zasad, nije ugrožena. Čedomir Čelić, inspektor za zaštitu životne sredine, nekoliko dana proveo je na terenu kod Iloka, na samoj granici s Hrvatskom, i za Kurir kaže da opasnosti nema:
- Izuzetni vremenski uslovi i nizak vodostaj razbili su mrlju, tako da uzorci sa terena na mineralna ulja govore da zagađenje nije prešlo nedozvoljenu granicu. Srbiji, izgleda, ne preti opasnost.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Momčilo Živković takođe nam je potvrdio da su i analize negativne:
- Agencija je odmah preduzela mere iz svoje nadležnost i otpočeo je vanredni monitoring. Na osnovu do sada prikupljenih rezultata, hemijskim analizama nisu utvrđena odstupanja pokazatelja kvaliteta voda od uobičajenih vrednosti za reku Dunav, kao ni prisustvo naftnih derivata. Na osnovu ovoga, a u skladu sa dosad izvršenim analizama, flori i fauni ne preti opasnost.

Živković nije želeo da komentariše činjenicu da niko od hrvatskih zvaničnika nije obavestio srpske kolege o mogućoj opasnosti.

I „Borovo“ trovač

Početkom jula u blizini vukovarskog kombinata „Borovo“ uočena je naftna mrlja duga pet kilometara i široka 50 metara. Naftna mrlja se zbog obilnih kiša neuobičajeno velikom brzinom kretala ka Bačkoj Palanci i Novom Sadu, a postojala je bojazan da će se ozbiljno zagaditi izvorišta vode za piće u ovom delu pokrajine.

 

Izvor: www.kurir-info.rs