Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ribe mutanti u Jadranu!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Biolozi u crnogorskom delu Jadrana otkrili nekoliko mutiranih vrsta, koje su nastale usled izlivanja fekalija.

KOTOR - Ribe mutirale zbog prljavštine.

Kanalizacioni ispusti koji ne zadovoljavaju tehničke i tehnološke standarde i zagađenje iz brodogradilišta na obali doprineli mutiranju morskog sveta u crnogorskom delu Jadrana. Stručnjaci Instituta za biologiju mora u Kotoru identifikovali su čak 28 novih vrsta riba i sedam vrsta sisara, među kojima ima i mutanata.

Evidentirane su mutirane vrste, kao što su četvorozupke i ribe trube, sardele zvane renga, kao i alge poput najštetnije i veoma agresivne Caulrepe racemose, koja je poznatija pod imenom „tumor Mediterana“.

Stručnjaci navode da je do mutacije vrsta došlo zbog „divljanja“ u južnom Jadranskom moru, ali i zbog globalnog zagrevanja. Nove vrste, s druge strane, nađene su jer se na jugu Jadrana nastanjuju zbog globalnog zagrevanja i otvaranja veštačkih migratornih puteva, poput Sueckog kanala, koji je životinjskim i biljnim vrstama iz Crvenog mora i Indijskog okeana otvorio pristup Mediteranu.

Inače, u južnom Jadranu živi 1.500 vrsta algi, 320 vrsta školjki, 700 vrsta rakova, 25 vrsta glavonožaca i 435 vrsta ribe.

 

Izvor: www.kurir-info.rs