Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

CG: Pecaju dinamitom na sve strane

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ni najnovija ranjavanja, izgleda, nisu opomena za dinamitaše duž primorja. Najčešći privredni eksploziv "marmelada", kojim se lako barata.

 

ULCINJ, SUTOMORE - Teške ozlede koje je nedavno zadobio Slavko Šišević, nakon detonacije eksplozivne naprave namenjene za ubijanje riba, na brdu Ratac kod Sutomora, kao i mnogobrojne ranije tragedije prilikom dinamitašenja na moru, nisu, izgleda, opomena krivolovcima.
Ovih dana, kada zubato sunce kupa obalu i mami uporne šetače uz plaže, iz uvala i škrapa se čuju eksplozije. Dinamit, kojim se ubija kvalitetna morska riba, prašti na sve strane.

Ribari koji se dosta teškim poslom bave dozvoljenim sredstvima ističu da od Ulcinja do Petrovca ima oko 30 pozicija sa kojih stalno dinamit leti u more. Eksploziv ubija ribu koja potom završava u skupim ribljim restoranima duž obale. Dinamitaši, kojima ovakav ribolov donosi brzu i solidnu zaradu, ne brinu o tome što ubijaju riblju mlađ i tako "suše" riblja staništa. Ne brinu dakako ni o tome što mogu da se povrede, ili pak da povrede druge.

Dinamit ne odjekuje samo uz obalu. On se sve češće čuje i na otvorenom moru. Krivolovci koriste savremena sredstva kao što je ekosonder kojim snime jata riba, ali i primerke -kapitalce.

Sledi "bombaški napad": u kantu od "jupola" se natrpa dinamit, postavi štapin dovoljno dug da aktivira eksploziv kada stigne do jata i kada se čamac s krivolovcima pristojno udalji.

Iz dubine ispliva tek oko deset odsto ubijene ribe, ostalo završava na dnu mora. Štete su, ako se imaju u vidu uništeni planktoni, korali, alge, daleko veće od koristi koju imaju dinamitaši.

Najčešće se, kako kažu pravi ribari koji ne žele da im se imena pominju, zbog osvete dinamitaša, koji su obično "jaki momci", koristi "marmelada". Reč je o privrednom eksplozivu, kojim se lako barata, a koji na obalu stiže iz raznih kamenoloma i s gradilišta Crne Gore.

S njim stiže i štapin, zvani u narodu "mića", koji aktivira kapislu u "marmeladi" čija dužina zna ponekad da bude kobna po dinamitaše. Ukoliko onaj ko priprema napravu loše proceni i načini kratak štapin, dolazi do eksplozije u neposrednoj blizini, a ponekad dinamit odjekne još u ruci.
Tako su stradali mnogi dinamitaši, ali i neki slučajni prolaznici i kupači, koji su se zatekli blizu "baze" odakle se granatira morsko dno.

Policija i drugi državni organi odavno najavljuju žestok rat s dinamitašima. No, sudeći po onome što se događa van sezone uz obalu, ona je, bar zasad, izostala.

ODLIČNO POVEZANI 


DINAMIT odjekuje i u skrivenim uvalama Boke Kotorske. Ovde, i u Petrovcu, za razliku od drugih mesta duž primorja, reaguju "pitomi" ribari, koji su uredno registrovani za dozvoljen ulov ribe. Ponekad i sami hvataju dinamitaše. I prijavljuju ih policiji.

Zato je i manje eksplozija na ovom području. Na drugoj strani dinamitaši su odlično povezani i imaju jaku "obaveštajnu službu", pa im policija retko ulazi u trag.

 

Izvor: www.novosti.rs