Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Za kapetana 2.697 godina robije!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nikad gora kazna! Frančesko Sketino (53), kapetan Đubre, koji je odgovoran za potonuće luksuznog broda za krstarenje „Kosta Konkordija“, mogao bi da bude osuđen na 2.697 godina robije ukoliko se dokaže da je kriv za sve navode optužnice.

 

Tužilaštvo u Grosetu zatražilo je da Sketino (52) bude kažnjen zbog višestrukog nemara sa smrtnim ishodom, izazivanje katastrofe, napuštanje broda i niz drugih krivičnih dela. 
Kako prenosi dnevnik „Mesađero“, Sketinu preti drakonska kazna koju bi mogao da izdrži samo neki besmrtnik. Podsećamo, Sketino je bio kapetan broda koji se u petak uveče 13. januara s više od 4.000 putnika i članova posade nasukao na stene nedaleko od ostrva Điljo, u Tiranskom moru. U nesreći su poginule najmanje 32 osobe, od kojih se 15 još vodi kao nestalo.
Stefano Pici, zamenik javnog tužioca Groseta, zatražio je od okružnog suda u Firenci da poništi odluku sudije Valerije Monteskačio, koja je Sketinu odobrila da početak suđenja čeka u kućnom pritvoru. Pici smatra da bi Sketino, koji je među prvima pobegao s broda koji tone, mogao da pobegne i od sudskog procesa i zatražio je da on bude prebačen u zatvor.

Naravno, ne znači da će Sketino ako bude osuđen trunuti skoro tri milenijuma iza rešetaka. Vremenski određena kazna ograničena je u Italiji na 30 godina, od kojih bi mu tri godine mogle biti oproštene zbog nekažnjavanja ili dobrog vladanja.
Frančesko Verusio, glavni tužilac u slučaju koji je šokirao svet i podsetio na katastrofu sa „Titanikom“, kaže da se Sketino ponašao vrlo čudno kada je uhapšen posle nesreće:
„On je prvo tražio da ode do hotela da nešto pojede. Ako ne bude vraćen u zatvor, postoji opasnost da pobegne bilo gde širom sveta.“ Sud u Firenci je juče odbacio zahtev tužilaštva i Sketinu produžio kućni pritvor.
U međuvremenu, štampani mediji u Italiji su objavili oglase u kojima pozivaju više od 4.200 putnika i članova posade da dođu na saslušanje 3. marta u Groseto. Kompanija koja je vlasnik broda ponudila je putnicima nešto više od 10.000 evra odštete. Većina putnika je odbila ponuđeni iznos i najavila da će podići privatnu tužbu zahtevajući daleko veću odštetu. Jedna od putnica koja je pobacila tokom katastrofe podnela je tužbu tražeći odštetu od 1,2 miliona dolara.

 

Računica tužilaštva

- 15 godina za višestruko ubistvo iz nemara
- 10 godina za izazivanje katastrofe
- 8 godina za svakog putnika koji je ostao napušten
- 8 godina za svakog preminulog
Ukupno: 2.697 godina robije
Stvarnost: Maksimalna kazna u Italiji je 30 godina robije

 

 

Izvor: www.alo.rs