Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Brod sa misterioznim tovarom na putu za Bar?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

PODGORICA - Ukrajinska firma koja je unajmila njemački teretnjak „Athlantic Cruiser" tvrdi da taj brod nosi opasan tovar, uključujući municiju i detonatore i da je namijenjen Turskoj i Crnoj Gori.

Brod je prethodno osumnjičen da prenosi oružje namijenjeno Siriji i trenutno plovi Sredozemnim morem. Kompanije u čijem je vlasništvu teretnjak osporila je ovakve navode, ali kapetan ipak tvrdi da brod nosi opasan teret.

Lučki kapetan Kapetanje u Baru Radojica Braco Lazarević rekao je za „Dnevne novine" da brod sa imenom „Athlantic Cruiser" nije uplovljavao u Bar , niti da postoji najava njegovog dolaska u Luku. Prema njegovim riječima, procedura podrazumijeva da se brod mora najaviti barem 72 sata prije dolaska. Iz Vlade Crne Gore su nezvanično za Dnevne novine saopštili da nemaju nikakvo obavještenje da se u brodu vozi opasan teret, kao i da on nije na listi onih koji su pod sankcijama. Oni dodaju da je kontrola u nadležnosti drugih državnih organa.

Sukobljene izjave o teretu, kako pišu DN, dolaze iz kompanije u čijem je brod vlasništvu, firme koja je odgovorna za upravljanje teretom- C.E.G. Bulk Čartering, kao i ukrajinske firme koja trenutno iznajmljuje ovaj brod.

Kako piše list Špigl, tvrdnje kapetana ukazuju da brod sadrži više od civilnog tereta. U vrijeme prelaska Sueckog kanala i kasnije tokom tankiranja goriva na Kipru, on je tvrdio da prevozi opasan teret klase „UN 0105, 0030, 0029 i 0065", skraćenice za eksploziv i električnu opremu koja uključuje detonatore. Nakon što su ove informacije o sadržaju tereta otkrivene, kiparska firma odbila je da obezbijedi gorivo za brod i njemu nije dozvoljeno da uđe u Kipar zbog embarga na uvoz municije u Siriju.

U ponedjeljak popodne vlasnik broda, njemačka brodska kompanija Bokštigel Rederei, zvanično se oglasila povodom ovakvih navoda. Oni su saopštili da su naredili posadi da pregleda dio tereta koji je brod prenosio i da nikakvo oružje namijenjeno Siriji nije pronađeno.

Od utorka, brod se nalazi na orvorenom moru i nije pristajao ni u jednu luku, mada je kompanija koja je vlasnik broda izjavila da će se on uskoro usidriti u tursku luku Iskenderun.

Izvor: www.seebiz.eu