Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Čišćenje Velikog ratnog ostrva u sredu, 25. aprila

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Akcija čišćenja Velikog ratnog ostrva održaće se u sredu, 25. aprila, u organizaciji JKP "Zelenilo Beograd", Ekostar Paka i Beogradske eko asocijacije, najavili su danas organizatori.

Akcija je organozovana kako bi se ostrvo očistilo od pet ambalaže koja je ostala nakon povlačenja vodostaja Save i Dunava.

Čišćenje se organizuje povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila.

Veliko ratno ostrvo nalazi se na ušcu reke Save u Dunav, u trouglu koji omedjuju Beograd, Zemun i ostaci nekada velikih močvara i ritova na levoj obali Dunava.

Ostrvo predstavlja poslednju oaze netaknute prirode, vodom razdvojene od urbanog jezgra Beograda. Razvijena vegetacija i postojanje većih vodenih površina omogućava da se tu hrani, gnezdi i razmnožava veći broj ptica, kao što su patka pupčanica, patka crnka, žuta pliska, mali gnjurac, žuta čaplja.

U zaštićenom prirodnom dobru Velikog ratnog ostrva utvrdjene su tri zone zaštite: zona zaštite prirode (koja ima karakter specijalnog rezervata prirode i obuhvata zonu priobalja ostrva), zona rekreacije (koja obuhvata unutrašnje delove ostrva) i zona turizma (koja obuhvata plazu "Lido").


Izvor: www.zelenasrbija.rs