Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Tri staroruske lađe krenule u Srbiju!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Tri staroruske lađe - „Vitez“, „Hrabrost“ i „Slavjana“ - u ponedeljak su porinute iz samarske oblasti na jugu Rusije i uputile su se ka Srbiji preko brojnih reka i mora, na pohodu dugom oko 4.500 kilometara. Zadatak ove ekspedicije je da se ponovi pohod drevnih Rusa u Beograd i ponovo uspostavi veza bratskih naroda.

- Stara Rusija, koja je hrišćansku veru primila od Vizantije, isprva nije imala sopstvene majstore za crkvene umetnosti, te je zato u 10. veku ruski knez Vladimir naložio da se sagrade tri lađe, napune robom i da krenu u slovenske zemlje. Stari Rusi su srpskom knezu Jovanu Vladimiru poklonili lađu „Slavjana“, punu bogate robe, u zamenu za vešte crkvene umetnike, neimare i prepisivače knjiga - priča za „Alo!“ Radivoje Radulović, predsednik srpskog viteškog saveza „Svibor“, koje će na kraju putešestvija dobiti repliku tog istog broda od organizatora putovanja, sa ruskim jeromonahom Teoktistom na čelu. 

- Ovaj put će biti sve samo ne lak. Rusi obučeni u staroruske odore, sa oklopima i starim oružjem ploviće kroz Rusiju, Ukrajinu, Bugarsku i Rumuniju kako bi svoje putovanje završili u Beogradu. Lađe koje će ploviti na jedra i vesla biće opremljene svakodnevnim predmetima i jelima iz tog vremena. Predviđeno trajanje ekspedicije je oko 80 dana, ali je vrlo neizvesno kada će lađe stići u Beograd zbog vremenskih prilika - dodaje Radulović.


Izvor: www.alo.rs