Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Alternativa za Panamski kanal

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nikaragva namerava da izgradi novi kanal, alternativu Panamskom kanalu. Projekat je vredan 30 milijardi dolara, a već su obavljeni razgovori sa zemljama koje bi mogle da finansiraju izgradnju novog kanala.

Nikaragva namerava da na svojoj teritoriji izgradi alternativu Panamskog kanala, a odgovarajući projekat parlamentu je prezentovao predsednik države Danijel Ortega. 

Ponuda sadrži šest varijanti izgradnje kanala, uključujući i korišćenje ušća reke San Huan na granici sa Kostarikom, objavljeno je na internet stranici "Lenta.ru". 

Direktor projekta Eden Pastor je izjavio da je Nikaragva pregovarala sa potencijalnim stranim partnerima, koji bi mogli da se zainteresuju za kanal, a među kojima su Japan, Narodna Republika Kina, Rusija, Venecuela, Brazil i Južna Koreja. 

Vrednost projekta procenjena je na 30 milijardi dolara, s tim što je predviđeno da kanal bude širi i dublji od Panamskog kanala. 

Prema projektu, kanal će izgraditi zajedničko preduzeće čiji bi kontrolni paket pripadao Nikaragvi, a ostale akcije bi se preko tendera podelile partnerima. 

Ideja izgradnje kanala između Tihog i Atlanskog okeana postoji u Nikaragvi već više vekova, ali je ta zemlja igubila u konkurenciji sa Panamom, gde je 1914. godine otvoren transokeanski kanal dug 82 kilometara. 

Panamski kanal trenutno je u rekonstrukciji, kojom bi trebalo da se poveća njegova propusna moć, pošto je poslednjih godina postalo očigledno da kanal nije u mogućnosti da obezbedi trgovinski promet, koji se njime odvija. 

Vrednost projekta rekonstrukcije je 5,5 milijardi dolara. 

Prošle godine je objavljeno da NR Kina namerava da pomogne Kolumbiji u izgradnji njene alternative Panaskom kanalu, železnici dugoj 220 kilometara koja bi spajala luke na Tihom okeanu i Karipskog mora.

Izvor: www.rts.rs