Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Америчка морнарица пуцала на моторни чамац код обале УАЕ

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ВАШИНГТОН – Безбедносни тим на броду америчке морнарице за снабдевање горивом отворио је данас ватру на мали моторни чамац који му се приближавао надомак обала Уједињених Арапских Емирата, пошто је чамац игнорисао низ претходних упозорења, рекао је Ројтерсу неименовани амерички војни званичник.

Он је додао да је, према првим сазнањима, моторни чамац отпловио након што је посада америчког брода „Рапаханок“ пуцала на њега, како наводи АП, у близини луке Џебел Али у Дубаију.

Према речима портпарола Пете флоте америчке морнарице базиране у Бахреину Грега Рејлсона, посада америчког брода је издала низ упозорења пре него што је употребила митраљез калибра 50 милиметара.

Званичник у америчком конзулату и представник спасилачке службе УАЕ у Дубаију, који нису желели да буду именовани због осетљивости инцидента између два савезника, рекли су агенцији Асошиејтед прес да је у пуцњави једна особа убијена, а још три рањене.

Изгледа да је моторни чамац схваћен као претња у водама Персијског залива, неделако од иранских поморских граница, наводи АП, додајући да се десетине полицајаца и других званичника УАЕ окупило око моторног брода, који је после инцидента остао усидрен у малој луци у Дубаију коју користе рибари.

Реч је о цивилном броду дугом око девет метара, сличном бродићима који се користе за риболов у том региону, мада и Иранска револуционарна гарда користи такве релативно мале и брзе бродове у Персијском заливу.

Амерички војни бродови свакодневно се сусрећу са иранским бродовима у међународним водама у Персијском заливу без икаквих инцидената, али глисери Иранске револуционарне гарде су више пута прилазили веома близу америчким бродовима, приликом инцидената који су изазивали узбуну у Вашингтону, подсећа АП.

Почетком 2008. године, тадашњи амерички председник Џорџ Буш оптужио је Иран за „провокативни чин“ пошто је пет малих иранских бродића кружило око америчког разарача „Хопер“.

У Персијском заливу су појачане тензије пошто је Иран прошле недеље запретио да ће затворити стратешки Ормушки мореуз, пут којим пролази петина светске нафте, у знак одмазде због пооштравања санкција поводом нуклеарног програма Техерана, а САД су недавно појачале своје поморско присуство у Заливу.

Izvor: www.pravda.rs