Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Nemci grade elektrane na Drini

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ugovor potpisan između RS i nemačke kompanije RVE (RWE) podrazumeva izgradnju četiri hidroelektrane, ukupne vrednosti 460 miliona evra.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je posle potpisivanja ugovora da je Republika Srpska nizom projekata, čije sprovodjenje je u toku, ojačala poziciju jednog od važnih partnera regionalnog značaja u proizvodnji električne energije. 
Dodik je rekao da mu je drago što je renomirana nemačka kompanija svetskog ranga, prihvatila i konkurisala za partnerstvo sa "Elektroprivredom Republike Srpske", i što je na taj način proširen kapacitet domaćih mogućnosti. 
"Ovde su danas, osim ove nemačke kompanije, prisutni ruski i italijanski partneri. Razgovaramo i sa drugima koji će ulagati ovde, tako da Srpska polako, ali sigurno zaokružuje investicioni projektni ciklus koji podrazumeva obuhvat svih raspoloživih resursa i potencijala za izgradnju energetskih objekata", rekao je Dodik novinarima. 
Predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je danas da će potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korištenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva Drine dati "zeleno svetlo" za ulaganje u elektroenergetski sektor - najveći potencijal Republike Srpske.

 Ugovor potpisan izmedju RS i nemačke kompanije RVE podrazumeva izgradnju četiri hidroelektrane, ukupne vrednosti 460 miliona evra, rekao je premijer Džombić. On je naglasio da se u RS mnogo očekuje od ovog projekta. 

"Realizacija ovog projekta, kao i eksploatacija nafte pozitivno će uticati na energetski bilans Srpske, učiniti je energetski nezavinsom i jačati njenu ekonomsku moć", naveo je Džombić. 
On je dodao da je nemačka kompanija jedna od najvećih u Evropi u proizvodnji električne energije, koja ima potencijala za realizaciju složenih projekata. 
Džombić je rekao da bi ralizacija projekta mogla da počne u septembru iduće godine, navodeći da se, ako istraživanja budu završena ranije, onda može očekivati da radovi počnu i ranije. 
On je naveo da je, prema ugovoru, naveden partnerski odnos 60 odsto za RVE i 40 odsto "Elektroprivreda Republike Srpske".

 

Izvor: www.b92.net