Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Tužilaštvo završilo istragu brodoloma Kosta Konkordije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Tužilaštvo italijanske pokrajine Toskane zvanično je danas završilo istragu brodoloma turističkog kruzera Kosta Konkordija, u kojem je nedaleko od italijanske obale poginulo 32 ljudi.

Tužioci su danas sudu prosledili oko 50.000 strana sa dokaznim materijalom. Dokazni materijal uključuje svedočenja, iskaze stručnjaka i telefonski snimak u kojem zvaničnici obalske straže naređuju kapetanu Kosta Konkordije da se vrati na havarisani brod, koji je udario u hrid kod ostrva Điljo 13. januara ove godine. 

Državna televizija prenela je reči glavnog tužioca Frančeska Veruzija, da kapetanu broda Frančesku Sketinu preti kazna zatvora do 20 godina ako bude osuđen za ubistvo iz nehata i napuštanje broda pre završetka evakuacije putnika. 

Očekuje se da će tužilaštvo za nekoliko sedmica zatražiti da Sketino i još sedmoro ljudi bude optuženo. Kapetan Kosta Konkordije odbacuje krivicu i tvrdi da je njegovo vešto upravljanje brodom nakon udara u hrid spasilo ljudske živote. 

Brod "Kosta Konkordija" udario je 13. januara u greben nedaleko od toskanskog ostrva Điljo i prevrnuo se, a u nesreći je poginulo 32 turista. 

Na brodu je bilo 4.229 ljudi, od čega 3.200 turista iz 60 zemalja, i 1.000 članova posade. Putnici "Konkordije" podneli su više tužbi protiv vlasnika broda, kompanije "Kosta kročere", u Italiji, Francuskoj i SAD. Kapetan broda Frančesko Sketino optužen je za višestruko ubistvo iz nehata i za napuštanje broda.

Izvor: www.pressonline.rs