Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

„Svetac“' krenuo na poslednje putovanje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Putnički brod „Sveti Stefan“ otplovio u petak ka Turskoj, gde će biti isečen i prodat kao staro gvožđe.

BAR - Sirene sa putničkih brodova „Barske plovidbe“ oglasile su u petak, 19. aprila tačno u 11 sati, nakon čega je putnički brod „Sveti Stefan“ krenuo na svoje poslednje putovanje, prema Turskoj, gde je prodat u staro gvožđe. 

Na flotnoj listi barske kompanije „Crveni svetac“ je od 17. decembra 2000. godine, a u petak je zaplovio, sa minimalnom posadom, ne prevozeći putnike i teret, već „sebe“ do Alijage u Turskoj. 

Čin poslednjeg isplovljavanja za zaposlene u „Barskoj plovidbi“ bio je ispraćen i suzama, ali i tegobnim mislima, mučnim razmišljanjima pomoraca koji ostaju bez jednog broda, što znači ređi ukrcaj i manje meseci angažovanja tokom godine. 

U godini kad je trebalo da bude obeležena decenija redovne pomorske linije Bar - Ankona - Bar, pomorska kompanija „Barska plovidba“ ukida vožnje putničkog broda na ovoj relaciji, tako da će „Sveti Stefan 2“ saobraćati samo na liniji Bar - Bari - Bar. 

Odbor direktora „Barske plovidbe“ doneo je odluku da se proda brod „Sveti Stefan“ jer svojom konstrukcijom ne može da zadovolji nastupajuće propise o bezbednosti putnika. Brod „Sveti Stefan 2“ i pored činjenice da je nekoliko godina stariji, ima 40 leta, u skladu je sa novim propisima međunarodne pomorske organizacije IMO, odnosno SOLAS. 

Barska plovidba“ ušla je u julu prošle godine u nove projekte, potpisan je ugovor o kupovini dva teretna broda. Koštaće po 23.200.000 dolara, grade se u Kini. Dogovoreni su osnovni tehnički detalji, usaglašeni su rokovi izgradnje i isporuke brodova. 

Realizacijom ovog projekta pojačaće se pomorski kapaciteti kompanije, održaće se njena stabilnost, tvrdi menadžment.


Izvor: www.novosti.rs